GENTEdegem heeft de Vlaamse klimaatprijs 2016 in de wacht gesleept. Burgemeester Koen Metsu (N-VA) en schepen voor milieu Goedele van der Spiegel (Groen) namen in de Gentse Ghelamco Arena de prijs in ontvangst uit handen van Vlaams minister van Omgeving Joke Schauvliege (CD&V). De prijs : een budget van maar liefst 30.000 euro dat Edegem zal investeren in duurzame energie.

Geld euro's

Met de Vlaamse klimaatprijs wil de Vlaamse minister van Omgeving originele plaatselijke  klimaatacties aanmoedigen en meer bekendheid geven. Vanaf 2016 trekt zij hiervoor jaarlijks een totaalbudget van 300.000 euro uit.  Eén van de tien ‘gelukkigen’ dit jaar was dus Edegem. De medewerkers van de milieudienst en communicatiedienst werkten een originele DOE-kaartenactie voor de volgende twee jaar uit. Van der Spiegel : ‘Het is een soort van spaarkaart met concrete DOE-opdrachten waar het klimaat beter van wordt. We werken rond vier thema’s: mobiliteit, hergebruik en deeleconomie, energie en dicht bij huis. Elke zes maanden verandert het thema. Naast deze DOE-kaartactie, organiseren we ook nog thema-gerelateerde acties zoals bijvoorbeeld infosessies, workshops, energiebeurs en een klimaat-challenge op school. Onze in huis gemaakte mascotte ‘Energieke’, die we eerder al lieten figureren in acties rond duurzaamheid, is opnieuw het ‘gezicht’ van onze DOE-actie.‘ Tot en met april 2017 kunnen jong en oud dingen DOEN rond het thema duurzame MOBILITEIT. Inwoners kunnen hun DOE-kaart ophalen in de bib of het gemeentehuis. Via de scholen krijgen alle kinderen er een mee naar huis. Echte DOENERS beloont Edegem met een hip stickervel om de diftar-vuilbak te pimpen. DOENERS die Edegem een foto of selfie bezorgen van een van hun acties maken kans op een van de 500 Radio Oorwoud cd’s. Hiervoor werkt de gemeente samen met het WWF. Inwoners kunnen hun foto’s delen via Facebook of Instagram met #Edegemdoetmee en e-mailen naar milieu@edegem.be.

P1030854
burgemeester Koen Metsu

Metsu : ‘Een belangrijke voorwaarde voor gemeentebesturen om mee te kunnen dingen naar deze prijs, was de ondertekening van het burgemeestersconvenant. Dat is een engagementsverklaring om tegen 2020 een CO²-reductie van minstens 20 % te realiseren op heel ons grondgebied. Dit is haalbaar én betaalbaar. In tijden van budgettaire beperkingen verdienen energiebesparende maatregelen zichzelf terug. De afgelopen jaren heeft Edegem al verschillende acties rond energie en klimaat gelanceerd. In het klimaatactieplan gaan we nog een stap verder. We engageren ons tot de realisatie van een 170-tal heel concrete acties binnen de thema’s wonen, mobiliteit, gemeentelijk patrimonium (inclusief vloot en openbare verlichting), plaatselijke economie zoals tertiaire gebouwen, industrie en landbouw.’

Van der Spiegel : ‘Eén procent van onze CO2-uitstoot is afkomstig van onze eigen gemeentelijke gebouwen. Omdat we het budget investeren in zonnepanelen op die gebouwen.’ Metsu : ‘De huishoudens (45 %) en de tertiaire sector (30 %) zijn samen verantwoordelijk voor 75% van de CO2-uitstoot in onze gemeente. Als we die cijfers écht naar beneden willen halen, moeten we zeker ook daar onze focus leggen. Onze DOE-kaartactie en alle andere initiatieven die we nog op de planning hebben zoals een woonbeurs, de opmaak van een thermo-grafische kaart en verschillende samen-aankopen zoals hernieuwbare  energie, isolatie, energiezuinige toestellen, condensatieketels, groene energie, … zullen daar zeker toe bijdragen.’

elektrische wagen Eandis
elektrische wagen Eandis

(EM)

Foto’s (c) Gazet van Hove – coverfoto (c) Gemeente Edegem : Koen Metsu, burgemeester en Goedele Van der Spiegel, schepen voor milieu samen met Energieminister Joke Schauvliege tijdens de Vlaamse Klimaattop op donderdag 1 december 2016 in de Ghelamco Arena .