BOECHOUT

Goed eten, met volle zin bewegen en bruisen van energie : het is het opzet van de Brandtfood-winkels waarvan de derde onlangs opende in de Ijzerlei, vlakbij het station van Boechout.  Bedoeling is om van winkelen een smakelijk avontuur te maken. Daarom is Brandtfood niet alleen een buurtwinkel, maar ook een vitale beleefshop.

Brandtfood heeft ook al winkels in Hove (Sint-Laureysplein) en Lint (Koning Albertstraat). De verantwoordelijke is Elke Vangeel.Mijn wieg stond in de kruidenierswinkel van mijn ouders in Merksem. 28 jaar geleden namen zij in Hove de toenmalige kruidenierswinkel Van Geel over. Na drie jaar veranderde de benaming naar Brandtfood. Ik zit twintig jaar in de zaak en ben begonnen met zeven mensen personeel, nu zijn dat er 65 geworden : 40 in Hove, waar ook de administratie zit, tien in Lint en vijftien in Boechout.  Tweemaal zijn we uitgebreid : de eerste maal in 2005, de tweede keer in 2012 toen we de zaak onder-kelderden en pand van de post overnamen. In de zomer van dat jaar openden we in Lint onze tweede winkel, met 200 vierkante meter de kleinste van de drie, maar met een beenhouwerij, wat ideaal was omdat we voordien geen eigen vers vlees hadden. 2012 was ook een pechjaar. Mijn moeder, Meta Brandt, kreeg borstkanker. Daarom opteerden we resoluut voor gezonde voeding. Gelukkig gaat nu alles goed met haar en is zij verantwoordelijk voor de winkel in Lint. Ellen Kiebooms en Petrouchka Vanneste hebben Boechout onder hun hoede. ’

P1040272

Het is een publiek geheim dat het gemeentebestuur van Boechout liever geen nieuwe mastodont als Lidl of Albert Heijn op haar grondgebied zal verschijnen. Zij opteerden voor een buurtwinkel en Elke Vangeel ging er gretig op in. ‘We gaan voor het totaal concept: zowel op gebied van voeding als mentaal moet de klant zich goed voelen. Daarom maken we na Nieuwjaar gebruik van drie mental-coaches. Lifestylecoach wordt Marcella Pepermans, die een opleiding orthomoleculaire voeding en gezondheidszorg volgde en de klant zal helpen om slank en fit te worden of blijven. Caroline Otte leert de mensen hoe ze schoonheid en zelfzorg perfect kunnen combineren en toont de gezondheidsvoordelen van minerale cosmetica. Hella Van Laer is master in de voedingsleer en een erkend diëtiste, die samenwerkt met Pascale Naessens. Zij zullen op bepaalde dagen en uren aanspreekbaar zijn en hun praktijk hebben naast de hoofdingang. Alle drie beschikken ze over voldoende apparatuur om de evolutie van de klant op te kunnen volgen.’

Alle producten worden in huis bereid, al is niet alles bio. Ook klassieke specialiteiten zijn te koop. Eind februari opent men aan de uitgang van de supermarkt, waar de kassa’s staan, een lunchroom waar 50 mensen kunnen plaatsnemen die onder meer huisbereide soepen, maaltijden en verse salades kunnen bestellen, maar alles gericht op de snelle hap. Zo doet men ook aan buurtwerking. Om aan voldoende personeel te geraken, moest men vacatures uitschrijven. ‘We hadden 60 sollicitanten, waarvan we de helft hebben aangeworven.‘ Brandtfood heeft sinds twintig jaar ook een cateringafdeling, waarvan zowel particulieren als bedrijven gebruik maken. De openingsuren van de drie winkels zijn zodanig opgesteld dat men dagelijks – ook op feestdagen – wel ergens terecht kan.

P1040273

‘Bij ons is alles veel kleiner en we spelen veel vlugger in de op evolutie van de markt. Zelf leren we voortdurend bij door in stuurgroepen te zitten in verband met gezonde voeding. Tenslotte doen we alleen maar beroep op topleveranciers. In de toekomst gaan we seminaries en workshops houden. Brandtfood wil niet zomaar een supermarkt zijn maar een plaats waar mensen elkaar ontmoeten en aandacht kunnen schenken aan hun geestelijke en fysische ontwikkeling, volgens het motto: een gezonde geest in een gezond lichaam.  Voorlopig geraakt men de wagen niet altijd even makkelijk kwijt, maar binnenkort krijgen we er twee parkings (met parkeren voor korte duur) bij. ’

(EM)

P1040275

Brandtfood, Ijzerlei 23/25 Boechout. Open op maandag (12.00 – 19.00u.), dinsdag tot en met vrijdag (7.00 – 19.00u.), zaterdag (7.00 – 18.00u.) en zondag (7.00 – 13.00u.). Op feestdagen open in Hove.

Meer info : www.brandtfood.be .

Foto’s (c) Gazet van Hove.