Regio
Op de laatste Hovese gemeenteraad van december jl. kwam de discussie over de fusies van gemeenten weer bovendrijven. Wat steeds opvalt is de emotionaliteit bij het onderwerp die er vanuit de CD&V-fractie uitgaat (officieel “Fan van Hove”, doch allen CD&V-ers). Gemeenteraadslid Els Pauwels (CD&V) gedraagt zich in het debat soms als een ‘geflipte’ … en dit heeft dan zeker zijn gevolgen op wat ze allemaal uitkraamt.
Anderzijds was de groen-linkse oppositiefractie Hove Beweegt bij monde van gemeenteraadslid Anne Van Put vrij nuchter in hun benadering van het probleem. Groen-links erkent dat er problemen zijn met de goede werking van kleine gemeenten, maar ze willen alles eerst goed onderzoeken vooraleer een beslissing te nemen in één of andere richting.
SP-a Lier pleit voor gemeentefusies
Op de Lierse gemeenteraad pleitte gemeenteraadslid Freddy Callaerts (SP-a) voor een fusie van de Pallieterstad met Berlaar of Duffel. Dit zou volgende deze sociaal-democraat de Lierse schuldenlast met 17,5 miljoen euro doen minderen, omdat de Vlaamse Regering bij een gemeentefusie de schuldenlast van een gemeente met 500 euro per inwoner doet verminderen. De SP-a van Berlaar is principieel niet tegen een fusie met Lier. Maar ze vrezen dat de CD&V van Berlaar de hand wil reiken aan de partijgenoten van Nijlen, op voorwaarde dat ze elk gedurende drie jaar de burgemeesterssjerp krijgen.
Boechout met Hove ?
In Boechout spreken de N-VA en de twee onafhankelijke raadsleden (ex-N-VA-ers) zich uit voor een fusie met Hove of met Lier. De financiële argumenten zijn hun belangrijkste standpuntbepaling. De andere fracties in Boechout houden zich officieel alvast afzijdig en zijn niet te vinden voor een fusie, zeker niet met Mortsel. Ze vrezen dat dit het landelijke karakter van Boechout zal in het gedrang brengen.
Hove met Lint ?
Oorspronkelijk was er in Hove en Edegem de nodige animo, zeker binnen de N-VA, om tot een gezamenlijke gemeentefusie te komen. Ook VIVES, een studiecentrum verbonden aan de KULeuven pleitte hiervoor. Deze liefde is ondertussen reeds ferm afgekoeld, zeker aan Hovese zijde. De door ons aangesproken Hovese mandatarissen vinden dat ze door Edegem teveel worden bekeken en behandeld als een kolonie, als een overwonnene. Edegem heeft 2,5 maal meer inwoners dan Hove. Maar Hove is de ex-DDR niet. Hove staat er financieel beter voor dan Edegem.
Hove en Lint hebben zich de jongste tijd wel gevonden, zeker de burgemeesters en een aantal raadsleden. Er werden reeds een aantal samenwerkingsverbanden opgezet om geld te besparen. De gemeentegrens van Hove komt bijna tot in Lint-centrum en de Lintse grenzen naderen zeer dicht het Hovese gemeentepark.
Lint was vroeger een onderdeel van Kontich en is nog maar 150 jaar onafhankelijk. Terugkeren naar de vroegere heersers zien ze in Lint niet direct zitten. Binnenkort wordt de stationsnaam van Kontich ook vervangen in “Kontich-Lint”. De gemeentegrenzen lopen in het midden van het spoor. Zitten Lintse TV-studio’s hier voor iets tussen ?
Limburgse CD&V wel in beweging pro-fusie
In tegenstelling tot hun Hovese partijgenoten zijn de Limburgse christen-democraten wel actief op het fusiefront. De gemeentebesturen van Opglabbeek en Meeuwen –Gruitrode – volstrekte CD&V-meerderheden – beslisten reeds dat ze vanaf 2019 een nieuwe gefuseerde gemeente zullen vormen. Deze actie heeft alvast de CD&V-burgemeesters van de noord-Limburgse gemeenten Hamont-Achel, Neerpelt en Overpelt ook geïnspireerd om een studie aan te vragen bij de Universiteit Hasselt om hun fusiemogelijkheden te onderzoeken. Een fusie van deze drie noord-Limburgse gemeenten zou de derde grootste stad van Limburg worden met 47.000 inwoners wonende over 12.000 ha, met meer dan 500 personeelsleden en een gemeentebudget van 50 miljoen euro. Deze drie Limburgse CD&V-burgervaders hebben in ieder geval reeds “het licht gezien” om het tekort aan lokale bestuurskracht van hun gemeenten op te lossen. In Hove is de CD&V zo ver nog niet … Of spelen hier persoonlijke politieke agenda’s ?
Foto’s © Gazet van Hove.