Door de Hovese GECORO (Gemeentelijke Commissie Ruimtelijke Ordening) werd een inventaris opgemaakt van de verschillende wijken in de gemeente. Dit resulteerde in een ‘vlekkenplan’ met een beeld van de kwaliteit, de druk en de opportuniteiten in de gemeente op vlak van de ruimtelijke ordening. Het schepencollege legde dit plan voor aan de gemeenteraad en vroeg om dit plan als basis goed te keuren voor een verdere uitwerking om te komen tot een masterplan met bijhorende beeldkwaliteitsplan.

P1040294
Lege Veldkantlaan Zuid

Door de altijd veranderende regelgeving en de druk (verkavelingen) op de open ruimte, de verplichte verdichting en inbreiding ontstonden er bedreigingen voor het specifieke landelijke karakter van Hove. Zo heeft Hove geen bouwreglement en het structuurplan is verouderd. Binnen de GECORO en het gemeentebestuur werd vastgesteld dat er nood is om een globale visie te ontwikkelen in de vorm van een masterplan en bijhorend beeldkwaliteitsplan. Ook werd vastgesteld dat het gemeentelijk ruimtelijk structuurplan (goedgekeurd in 2006) door de wijzigingen in het beleid van de hogere overheid moet worden aangevuld of aangepast. Het huidige plan heeft een goede ruimtelijke ordening kunnen waarborgen, maar heeft onvoldoende antwoorden op nieuwe ontwikkelingen op het gebied van de bepalingen van het grootstedelijk gebied en het behalen van het sociaal objectief. De GECORO nam het initiatief om een inventaris te maken van de bebouwde wijken in de gemeente met als doel een basisplan en visie voor te leggen aan het schepencollege en een globaal plan (masterplan) op te starten.

Debat in de gemeenteraad

De voorzitter van de Hovese GECORO, Ortwin Speybroeck en een effectief lid, Jessica Delanoy, kwamen hun bevindingen aan de gemeenteraad voorleggen. Het werd soms een pittige discussie tussen de gemeenteraadsleden onderling. Er is in Hove geen coherente visie op het grondgebied, 10 jaar na het opmaken van het Grootstedelijke Ruimtelijke Structuurplan. Bij inbreiding, verkaveling moet men 25 woningen per hectare realiseren. De leden van de Gecoro gingen in Hove op stap en inventariseerden in alle straten het groen, de openbare diensten, enz …. Men inventariseerde de bestaande toestand, verwerkte de wijkgegevens (straatkarakter & woontypologie) en vulde een vlekkenplan in met aandachtsgebieden en opportuniteiten. Het is enkel een inventarisatie. De volgende stap is hoe dit vertalen naar een ruimtelijk beleidsplan ? Bij dit definitief masterplan zal het college van burgemeester en schepenen, de gemeenteraad en de Gecoro zijn input geven.

Rattennest 01
kasteeldomein Rattennest

Aandachtsgebieden in Hove zijn : 1) het domein Rattennest, 2) de groene as Mortselsesteenweg, Geelhandlaan, gemeentepark, 3) de uitbreidingen rond de Jos Coveliersstraat, 4) de woonuitbreidingen Jan-Frans Gellyncklaan, 5) de gronden eigendom van het OCMW-Antwerpen, 6) de Boshoek. Ook als aandachtspunt moet men kijken naar de reserveringsstrook van de Grote Ring (sportvelden Geelhandlaan en omgeving). Komen deze gronden vrij in de toekomst ? Het is gewestelijke materie. Toekomstplanning voor de jaren 2025-2040. Vandaag is er juridisch niets afdwingbaar. Bij een definitief masterplan is er een voldoende draagvlak om alles afdwingbaar te maken wat er op de gemeente Hove ‘afkomt’.

Gewezen burgemeester en raadslid Luc Vuylsteke de Laps (CD&V) vroeg zich af : “We gaan als raad dit vlekkenplan goedkeuren en een vervolgtraject bepalen. Hove heeft geen coherente visie met zijn buurgemeenten. Er gebeurt hier van alles. Wie maakt het voorontwerp ? Er zijn niet veel bureau’s die in aanmerking komen om dit in te vullen. De Gecoro is een onafhankelijk orgaan, niet aangestuurd door het College van Burgemeester en Schepenen. Welke middelen staan er ter beschikking ? Binnen welke tijdsperiode ? We zitten vandaag op niveau ‘intentie’. Het College is aan zet. Ze moeten een voorstel doen aan de gemeenteraad.” Het groen-linkse raadslid Diederik Vandendriessche zei “we willen mee sturen via de gemeenteraad. Als raadslid willen we betrokken worden”. De oppositie vreest ‘dat anders de hete aardappel zal doorgezonden worden naar de volgende legislatuur’.

Schepen van Ruimtelijke ordening Dave Van den Bergh (Ph7) antwoordde “allemaal bedankt voor de input. We staan vandaag in de startblokken. We hebben de omschrijving bewust vaag gehouden. We moeten alles nog onderzoeken : het college, de gemeenteraad en de Gecoro moeten het samen doen. We zullen bepaalde zaken herformuleren. We zullen ons engageren om gelden vrij te maken en dit te realiseren. Er zijn een aantal projecten die we moeten realiseren, zoals het RUP René Verbeecklaan.” Raadslid Luc Vuylsteke de Laps vulde direct aan : “we kunnen u eventueel ondersteunen en rond de Lege Veldkantlaan de privé promotor zelf het RUP laten betalen.”

P1040293

Uiteindelijk gingen alle aanwezige raadsleden akkoord met het voorstel. Het schepencollege zal de leiding nemen in dit dossier, de nodige inlichtingen inwinnen bij o.a. de Gecoro en zal ook de gemeenteraad op geregelde tijdstippen hierover inlichten.

Verdere info bij Roderik Desmet, gemeentehuis, tel. 03 / 460.33.44. – roderik.desmet@hove.be .

 

 

Foto’s © Gazet van Hove.