Wie illegaal in België verblijft en niet vrijwillig wil terugkeren, moet door de Dienst Vreemdelingenzaken worden overgebracht naar een gesloten centrum, waar vervolgens een gedwongen terugkeer wordt georganiseerd. Problematisch daarbij is dat dit vandaag enkel kan, indien de persoon op een openbare plaats wordt aangetroffen. Die persoon thuis ophalen kan slechts met instemming van de betrokkene. Op voorstel van onder meer minister Jambon en staatssecretaris Francken heeft de regering daar nu een oplossing voor gevonden.

“Onze diensten krijgen een sluitend wettelijk kader om de woning desnoods met dwang te betreden en de persoon over te brengen naar een gesloten centrum. Dat zal ons terugkeerbeleid fors vereenvoudigen”, zegt staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken.

Laatste stap in verwijderingsprocedure

Er zijn wel nog altijd voorwaarden verbonden aan het betreden van de woning van een vreemdeling zonder papieren. Zo kan dat enkel mits een machtiging van de onderzoeksrechter. De woonst-betreding is ook pas mogelijk na het verstrijken van de termijn die toegekend werd om de terugkeer voor te bereiden, én als de vreemdeling effectief niet meewerkt aan de verwijderingsprocedure. De woonst-betreding wordt dan als noodzakelijk beschouwd om tot verwijdering van het grondgebied over te gaan. “Dit is de laatste stap in de verwijderingsprocedure”, legt Francken uit. “Eerst wordt ingezet op vrijwillige en begeleide terugkeer.”

P1030283
minister Jambon bij radio Frekwent

Procedurefouten vermijden

Als de vreemdeling geen identiteitskaart of paspoort voorlegt, kan de politie in de verblijfplaats van de vreemdeling ook zoeken naar elk document waardoor zijn of haar identiteit kan worden vastgesteld of geverifieerd. Het gaat hier om woonst-betreding in functie van de uitvoering van een administratieve beslissing tot verwijdering van het grondgebied, na weigering om vrijwillig het grondgebied te verlaten. Dit gaat niet over een strafrechtelijke huiszoeking op zoek naar strafrechtelijk bewijs.

“Voor de rechtszekerheid is deze nieuwe wet zeer belangrijk”, besluit minister van Veiligheid en Binnenlandse Zaken Jan Jambon. “Politiediensten zullen vanaf nu in een heldere context kunnen werken. Waar vreemdelingen in illegaal verblijf tot vandaag eenvoudig konden weigeren om de deur te openen als de politie aan de deur stond, zal dat voortaan niet meer mogelijk zijn.”

p1040684

Foto’s (c) Gazet van Hove – coverfoto : staatssecretaris Theo Francken.