Zaterdag jl. was het “11 november” en uiteraard ook in onze gemeente Hove de dag van de herdenking van de wapenstilstand. Het begon met een eucharistieviering in de Sint-Laurentiuskerk in het centrum en de toespraken van een afvaardiging van het schepencollege en mensen van de KNSB Hove.
In zijn toespraak had burgemeester Koen Volckaerts het over onder meer de leuze “NOOIT MEER OORLOG”. Deze leuze wordt steeds geroepen op het einde van een oorlog. En toch ontstaan nu nog met de regelmaat van de klok her en der op onze planeet oorlogen en andere gevechten en conflicten. We moeten het ook niet steeds zo ver van huis zoeken. De laatste jaren waren enkele van onze steden het slachtoffer van zinloos geweld, soms met de ergste gevolgen. ‘Laten we ondanks dit alles de hoop op vrede niet verliezen’ zei onze Hovese burgemeester. Na de eucharistieviering was er de bloemenhulde aan het monument der gesneuvelden en had de cultuurdienst van onze gemeente nog voor een unieke muzikale voorstelling gezorgd van Lien Kooijman en Bart Vanpeteghem in zaal ‘Da Capo’ in Hove. En ondanks het gure novemberweer kwam er ook dit jaar weel veel volk naar de herdenking van de wapenstilstand in onze gemeente Hove. De toespraak van onze burgemeester kan je nalezen op onze facebook-pagina en ons interview met Lien en Bart voor hun optreden “Den Grooten oorlog tussen de patatten” hoor je zaterdag a.s. op onze lokale frekwentie in inforadio.
Radio Frekwent FM 105.1 – de vrije radio van de Antwerpse Zuidrand
Foto’s (c) Gazet van Hove.
****************************************
TOESPRAAK BURGEMEESTER KOEN VOLCKAERTS :
“Eerste Wereldoorlog –/14-18 : De Grooten Oorlog
Met het tekenen van de Wapenstilstand op 11 november kwam er een einde aan de gruwelen van de Eerste Wereldoorlog. Iedereen ademde herop. Velen ontheemden konden eindelijk terug naar huis. Vrede, 4 jaar een onbekend begrip.
Passendaele, Ypriet, Langemark, Verdun en Versailles deze namen werden begrippen die te pas en te onpas gebruikt en misbruikt werden.
De Groote Oorlog was een kantelmoment op vele gebieden.
Mosterdgas werd voor het eerst gebruikt. Ondanks internationaal verbod werd en wordt het in Irak en Syrië gebruikt.
Voor het eerst werden de aanvallen vanop afstand gestuurd. Met een toename aan slachtoffers. Nu de normaalste zaak ter wereld.
Vliegtuigen en tanks kwamen op het slagveld. Ook nu een normaal gebeuren.
Allemaal wel veranderingen waar we niet altijd fier moeten op zijn.
Vele monarchieën verdwenen of hun teloorgang werd ingeluid.
In België riep Koning Albert de Vlamingen op om de Guldensporenslag te gedenken. De Frontbeweging zag haar ontstaan in de Ijzergraven. Een begin van de echte Vlaamse ontvoogding.
Telkens weerklinkt bij het einde van een oorlog “Nooit meer oorlog” en dat was in 1918 ook het geval. De ijzertoren met de PAX-poort was er een bewijs van. Jammer genoeg wil de mensheid helaas niet leren uit het verleden. Met de regelmaat van de klok ontstaan er her den der op onze planeet oorlogen, en andere gevechten en conflicten waaraan andermaal de infrastructuur en de economie van staten ten onder gaan. En vooral waarbij mensen, mannen, vrouwen en kinderen worden gefolterd, getraumatiseerd, verminkt, verkracht en gedood.
We moeten het ook niet steeds zo ver van huis zoeken. De laatste jaren waren enkele van onze steden het slachtoffer van zinloos geweld, soms met de ergste gevolgen.
We mogen de hoop op vrede niet verliezen. We moeten die boodschap levendig houden en ze koesteren. We mogen niet afglijden naar iets banaals of onbelangrijks. Het grootste gevaar is immers gelatenheid, desinteresse en passiviteit. Vrede en onverdraagzaamheid kan en mag ons niet onverschillig laten, maar we moeten wel alert en waakzaam zijn en blijven.
We gaan seffens bloemen en kransen neerleggen aan het oorlogsmonument voor alle slachtoffers van de wereldoorlogen maar niet alleen voor hen, voor alle slachtoffers van elk conflict.
Als extra wil ik een olijftak neerleggen als internationaal teken van vrede.”
Foto’s (c) Gazet van Hove.