‘Als het moeilijker wordt om een aantal dagelijkse huishoudelijke taken te verrichten, kan je een beroep doen op de dienst Gezinszorg van het OCMW’. Deze zin is al vaker verschenen in infoHove. Maar wat houdt dit nu concreet in ? Wat doen de verzorgenden bij de mensen thuis ? We laten enkele klanten zelf aan het woord.
Rik is een 84-jarige man die sinds 2000 gezinszorg krijgt. De eerste aanleiding hiervoor was de verzorging van zijn echtgenote. In 2003 is ze jammer genoeg overleden, maar aangezien Rik zijn zicht achteruit ging, zijn de verzorgenden blijven komen. Hij apprecieert enorm wat Mieke, Kita en Geetha voor hem doen. Zonder hun hulp zou het hem niet meer lukken om thuis te blijven wonen. Zijn dochter zorgt goed voor hem, maar heeft ook nog kleinkinderen om voor te zorgen. Uiteraard mag ze haar eigen huishouden en zichzelf niet vergeten. Een drukke agenda dus. De afwisseling en ondersteuning in de zorg van de gezinshulp is dus zeer welkom.
Kita en haar collega’s nemen zowat alles over in het huishouden. Een voormiddag ziet er voor hen nooit hetzelfde uit. Ze bekijken eerst wat er dient te gebeuren : gaan winkelen, de post uit de bus halen en voorlezen, koken, de was en plas, … Vervelen doen ze er zich nooit. Bovenop al dit praktische werk is het gezelschap, de babbel en gezelligheid van iemand in huis een onbetaalbare en zeer aangename bijkomstigheid. Dit is zeker even belangrijk als propere was en tijdig eten.
Marc
Wat verderop in Hove woont Marc. Daar is de dienst gestart met poetsen in 1998, vanwege een dijbeenbreuk van zijn moeder die bij hem inwoonde. Na verloop van tijd gaf de poetsdame aan dat het geen overbodige luxe zou zijn als er extra hulp in huis zou komen. Zo geschiedde. Na het overlijden van mevrouw is de hulp ook gewoon blijven doorlopen. Hier zorgt Mieke voor de was en strijk, het bed opmaken en/of verschonen en het verstelwerk aan kledij indien nodig. Wat Marc het meest bewondert aan Mieke en haar collega’s is dat ze heel flexibel moeten zijn en zich aan iedere situatie moeten kunnen aanpassen : “Ze komen in de privé van de mensen. In ieder huishouden heersen andere wetten, gewoontes en noden. Ze moeten hier iedere keer op kunnen inspelen en inschatten hoe ver ze kunnen gaan en wat de mensen graag hebben en wat niet. Ik heb veel bewondering voor hun mensenkennis en flexibiliteit”, geeft Marc aan.
Marie
Al twee jaar komen de medewerksters van de dienst Gezinszorg bij Marie, een dame van 84. Wat direct bij haar opkomt als er wordt gevraagd wat ze apprecieert bij de verzorgenden is dat ze zo vriendelijk zijn. Veerle komt er wekelijks. Veerle helpt vaak groenten te snijden zodat ze kan koken, helpt met poetsen en helpt mevrouw onder de douche en haar te wassen. Op het moment dat coördinator Sven Willaert voor dit artikel bij Marie langsging, was haar verzorgende net bezig om de kerstboom te zetten en te versieren. “Ik mis ze wel als ze in verlof is”, vertelt ze. Marie zegt dat ze niets meer alleen kon, maar Veerle zegt dat ze nog heel goed haar plan kan trekken. “Zonder hulp zou het toch niet meer lukken hoor !”
Wat ?
Als het moeilijk wordt om het geheel van dagelijkse taken te verrichten (jezelf wassen, koken, strijken, boodschappen doen) kan je een beroep doen op de dienst Gezinszorg van het OCMW. De medewerkers zijn specifiek opgeleid om deze taken uit te voeren. Zo helpt men je zelfredzaamheid te bevorderen. Deze hulp kan meer keren per week worden gegeven, afhankelijk van de nood of vraag. Na overleg met de coördinator van deze dienst, wordt bekeken welke hulp voor jou het meest geschikt is.
Voor wie ?
In principe kan iedereen die deze taken niet of moeilijk zelf kan uitvoeren, geholpen worden door deze dienst, ongeacht leeftijd, inkomen of vermogen. Dus ook gezinnen waar bijvoorbeeld omwille van ziekte, tijdelijk de zorg voor het huishouden te zwaar wordt, kunnen een beroep doen op deze dienst.
Prijs ?
Omdat het OCMW subsidies krijgt voor deze dienst kan de prijs laag worden gehouden. De bijdrage per uur is afhankelijk van je inkomen. De meeste mensen betalen een bijdrage tussen 4 en 7 EUR per uur. Voor meer informatie of voor het aanvragen van deze dienstverlening kan je terecht bij Sven Willaert.
Contacteer ons : Sven Willaert, Esdoorn 4A Hove, tel. 03 / 460 10 89, e-mail : sw@ocmwhove.be of thuiszorg@ocmwhove.be .
Foto’s (c) Gazet van Hove.