De dubbele moraal van de media
6.600 betogers tégen Theo Francken gisteren in Brussel, haalden zowat alle media. Meer dan 50.000 handtekeningen op twee weken tijd vóór diezelfde Francken, leverde nog geen letter op in schrijvende of audiovisuele pers.
‘Wij steunen Theo Francken.’ Onder die naam plaatste Armand Vervaeck, aardbevingsspecialist en – zoals dat vandaag heet – ‘N-VA-trol’ op de sociale media, op kerstavond een petitie online. Het doel : 50.000 handtekeningen halen. Dat doel is ondertussen ruim gehaald.
Theo Francken twitterde er zelf nog over. Op 8 januari waren er al ruim 48.000 handtekeningen. Afgelopen donderdag zou de vertrouwensstemming plaatsvinden in de Kamer over de ‘leugens’ en – bij uitbreiding – het uiteindelijk nooit gevraagde ontslag van de populaire staatssecretaris. Het extra duwtje van Francken heeft zeker mensen over de streep geholpen, want op 9 januari klokte de online petitie af op 50.000 handtekeningen. Op dit moment zijn er al meer dan 53.560 handtekeningen, and still counting.
Dat het zo’n vaart zou lopen, durfde Vervaeck zelf niet geloven. Hij had gerekend op een paar duizend ondertekenaars ‘omdat je met Twitter wel iets kan lanceren maar dat dit vaak snel stilvalt.’ Vervaeck wijt het succes aan het feit dat vele eerste ondertekenaars de petitie via de sociale media deelden. ‘Zelfs met een organisatie achter je zou het moeilijk zijn zoveel handtekeningen op zo’n korte tijd te verzamelen.’ ‘Het is uiteindelijk dus veel veel groter geworden dan ik in mijn stoutste dromen had verwacht,’ vertelt hij vanuit Costa Rica aan Doorbraak.
Foto’s (c) Gazet van Hove.