Een mammobiel is een bus die speciaal is ontworpen voor het maken van een mammografie, een röntgenfoto van de borsten. De mammobiel staat van 20 februari tot en met 6 maart 2018 aan het dienstencentrum aan de René Verbeecklaan 3 in Hove.
De Mammobiel Antwerpen is al 25 jaar actief in gemeenten en wijken waar geen vaste mammografische eenheid is gevestigd. Alle vrouwen van 50 tot en met 69 jaar krijgen een persoonlijke, schriftelijke uitnodiging van het Centrum voor Kankeropsporing. Het bevolkingsonderzoek richt zich tot vrouwen zonder klachten. Deelnemen is dus niet aangewezen voor vrouwen die in behandeling zijn voor borstkanker (dat geldt tot tien jaar na de diagnose), vrouwen met klachten die kunnen wijzen op borstklieraandoeningen en vrouwen die door erfelijke factoren een verhoogd risico op borstkanker hebben. Zij dienen opgevolgd te worden door hun arts.
Hoe maak je een afspraak ?
Op de uitnodigingsbrief staat een afspraak (datum en uur) vermeld. Indien dit niet past voor je kan je bellen naar het gratis nummer 0800 / 60 160 om de afspraak te wijzigen. Zonder afspraak kan je geen onderzoek laten uitvoeren in de mammobiel. Vrouwen die hun laatste screeningsmammografie lieten uitvoeren bij een andere mammografische eenheid (radioloog of radiologische dienst in een ziekenhuis) zullen opnieuw een uitnodiging ontvangen voor die dienst. Ze kunnen er echter wel voor kiezen om naar de mammobiel te komen. De mammobiel is ook toegankelijk voor rolstoelgebruiksters (via een lift). Het is dan wel best even op voorhand te bellen zodat de nodige voorbereidingen kunnen worden getroffen.
Is het onderzoek gratis ?
De screeningsmammografie is om de twee jaar gratis voor wie aangesloten is bij een Belgisch ziekenfonds. Enkel de vrouwen die de voorbije twee jaar geen mammografie lieten maken, ontvangen dus een uitnodiging. Het onderzoek is niet verplicht, maar wordt wel sterk aanbevolen.
Hoe verloopt het onderzoek ?
Bij het binnenkomen word je ingeschreven. Na deze registratie mag je in de kleedkamer je bovenlichaam vrijmaken. Je draagt dus best tweedelige kledij. Gelieve geen bodylotions en deodorant te gebruiken. Halskettingen en oorbellen moeten niet worden uitgedaan. Daarna volgt het maken van de mammografie in de onderzoeksruimte. Dit gebeurt door vrouwelijke verpleegkundigen. Zij leggen precies uit wat het onderzoek inhoudt. Tijdens de mammografie ga je met ontbloot bovenlichaam voor een röntgenapparaat staan. Een verpleegkundige legt je borst op een steunplaat, waarna je borst zo plat mogelijk door een compressieplaat wordt aangedrukt. Van elke borst worden dan twee foto’s gemaakt, horizontaal en verticaal. De foto’s worden door twee radiologen beoordeeld in het Centrum voor Kankeropsporing. Zijn die het niet eens met elkaar, dan zal nog een derde radioloog de foto’s beoordelen. Je (en ook je arts) ontvangt na ongeveer twee weken per brief het resultaat.
Waarom is vroegtijdige opsporing van borstkanker zo belangrijk ?
Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen in Vlaanderen. De oorzaken ervan zijn nog onbekend. Als borstkanker in een vroeg stadium ontdekt wordt, bestaat er een veel hogere kans op genezing en is het bovendien dikwijls niet nodig een totale borstamputatie uit te voeren. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat een bevolkingsonderzoek met een screeningsmammografie toelaat om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen. Door deel te nemen aan het bevolkingsonderzoek kan een gezwelletje gevonden worden lang voor je het kan voelen.
Voor meer informatie over het bevolkingsonderzoek naar borstkanker kan je terecht bij je huisarts of gynaecoloog en het Centrum voor Kankeropsporing op het gratis nummer 0800 / 60 160 of op onderstaande website.
Foto’s © Gazet van Hove.