Ondanks (dure) deradicaliseringsprogramma’s, een zeer open en niet repressief migratiebeleid, véél middelen en een politiek correct woordgebruik stijgt het aantal salafisten, jaar na jaar. ‘Gutmenschen’ moeten stilaan moedeloos worden : “Zoveel moeite, en niks resultaat.”

Cijfers in Duitsland

Het aantal salafisten in Duitsland is het afgelopen jaar tot een absoluut record gestegen. Volgens cijfers van het ‘Bundesamt für Verfassungsschutz’ leven er in Duitsland momenteel (einde 2017) 10.800 personen die tot de salafistische stroming behoren. In 2016 waren dat er 9.700, en in 2011 nog minder dan 4.000 .

De chef van het Bundesamt, Hans-Georg Maassen, heeft het over “een aanhoudende aantrekkingskracht van de salafistische ideologie”. Eveneens verontrustend in het bericht van het Bundesamt is dat het in toenemende mate gaat om een radicalisering die zich in de privésfeer afspeelt, en slechts in mindere mate tijdens moskeebezoek of het bijwonen van grote politiek-religieuze meetings. Het gaat dus steeds meer om kleine samenzweerderskringen, om radicalisering via het internet. Vrij vertaald : fenomenen waar de overheid weinig vat op heeft.

Bijzonder alarmerend : Tsjetsjenen

Het Bundesamt ziet een bijzonder gevaar in de goedgeorganiseerde en zeer radicale Tsjetsjeense bevolkingsgroep in Duitsland. Heel concreet gaat het om ongeveer 500 doorgewinterde strijders en hun achterban. “Ze waren er al bij in de Tsjetsjeense oorlog in Rusland, en vochten ook in Syrië en Irak”, aldus overste Maassen. Ze hebben “een uitgesproken voorkeur voor wapens, geweld en gevechtsporten”.

“Wir schaffen das” wordt elke dag een beetje meer in vraag gesteld. Hoeft het te verbazen dat steeds meer Duitsers van Angela Merkel afwillen.

Piet van Nieuwlaat

In

© ‘t Pallieterke

Foto’s (c) Gazet van Hove.