Ruik je gas ? Dit is wat je moet doen bij een gaslek.
Bij een gasgeur in je huis komt veiligheid op de eerste plaats ! Weet dat elektrische apparaten, lampen en je gsm vonken kunnen veroorzaken als je ze aan- of uitschakelt. Die vonken kunnen het gas doen ontvlammen.
Bij een sterke gasgeur (je hoort duidelijk een gaslek, je ruikt een doordringende geur) ga je zo snel als mogelijk naar buiten. Je laat de deuren open en opent alle ramen die je tegenkomt. Is de meterkraan binnen handbereik ? Draai hem dan dicht. Ga buiten naar een plaats waar je de gaslucht niet meer ruikt. Daar kan je je gsm veilig gebruiken. Bel het noodnummer 0800 / 65 0 65. Oproepen naar dit nummer krijgen voorrang. Het gasinterventieteam van Eandis komt zo snel als mogelijk. Het rukt direct uit zodra je oproep binnen komt. Ter plaatse meten ze de gaslucht en sporen ze het gaslek op. Zo lang de detectie en herstellingswerken bezig zijn, blijf je zelf op veilige afstand.
Gaslek melden : mensen met een spraak- en/of gehoorstoornis
Gasgeur ? Ga naar een plaats waar je geen gas meer ruikt en stuur een sms-codebericht naar 8635. Typ het bericht als volgt in : de code: voor het melden van een gasreuk is dat de letter ‘G’, de postcode van de gemeente, de naam van de straat en het huisnummer.
Wat is aardgas ? En hoe herken je gaslucht ?
Aardgas is een fossiele brandstof. Het bestaat vooral uit methaan, een gas dat voortdurend door de natuur op aarde wordt gemaakt. Vandaar de naam ‘aardgas’. Bij verbranding van aardgas komt twee keer meer water dan koolstofdioxide vrij. En vrijwel geen roet of as. Aardgas is niet giftig. Aardgas dat ontsnapt en niet doelgericht wordt verbrand, geeft ontploffingsgevaar. Je herkent de typische doordringende geur van aardgas dat vrijkomt onmiddellijk.
Gaslek voorkomen
Lees de gebruiksvoorschriften van gastoestellen in huis en leef ze na. Zelf aan gastoestellen sleutelen is onverstandig en kan gevaarlijk zijn. Laat je gastoestellen (gasbrander, gaskachel, centrale verwarmingsketel, gasfornuis) plaatsen en jaarlijks nakijken door een vakkundig installateur. Zo ben je er zeker van dat alle geldende veiligheidsvoorschriften zijn nageleefd. Kijk regelmatig de vlammen van je gastoestellen na. Zijn ze mooi blauw ? Dan is er niets aan de hand. Is de vlam oranje of geel ? Is ze hoger dan normaal ? Dit wijst erop dat je toestel niet goed werkt. Schakel snel een vakman in ! Om je gasketel goed en veilig te laten installeren en jaarlijks te onderhouden, werk je het best met een deskundig-installateur. Dat is een erkende professionele aardgasinstallateur.
Foto’s © Gazet van Hove.