Documentaire op ATV op 3 en 11 november.
In ons land verlaat meer dan één leerling op tien de middelbare school zonder diploma. Dat vertellen de cijfers van de VDAB. Die jongeren zijn de zogenaamde ‘neets’, wat staat voor ‘not in employment, education or training’: het zijn jongeren die niet naar school gaan, maar ook niet werken. En een diploma is nog altijd de beste garantie op werk. Hoe kunnen deze jongeren toch een betere toekomst tegemoet zien ? Daar komt het tweedekansonderwijs om het hoekje kijken. Wil je toch loodgieter worden of eindelijk je middelbaar diploma halen ? Als achttienplusser heb je in dat tweedekansonderwijs nog alle kansen. Een groeiend aantal jongeren grijpt ook die kansen.
Een onderwijssysteem dat ‘neets’ opvist en nieuwe kansen geeft, bestaat niet in de landelijke streken in India. Dat ondervonden Leentje en Geert Jacob die een tijdlang in Zuid-India (Tamil Nadu) hebben gewoond en gewerkt. Het aantal ronddolende jongeren zonder iets om handen in de streek Anaikatty was er niet te tellen. Hun sociaal engagement deed hen een tweedekansopleiding starten met de hulp van een student van de Hogeschool Gent. Het experiment sloeg aan en in zeven jaar tijd groeide het uit tot het Anaikatty Rural Community College (ARCC), waar tientallen jongeren vaardigheden leren waarmee ze economisch zelfstandig worden.
Het verhaal van Deepa is een schoolvoorbeeld. Zij en haar familie waren afhankelijk van het wisselende inkomen van haar man die tractorbestuurder was. Een tractor kan in het hete zuiden van India alleen de grond bewerken als het geregend heeft. Dan is de grond zacht om te ploegen, te eggen of te zaaien. Deepa leerde in het ARCC met een naaimachine werken en geeft intussen zelf les aan jonge vrouwen. Ze leert hen herbruikbare winkelzakjes te maken van gerecycleerd katoen. Haar verhaal – en dat van anderen– is te bekijken in ‘The Voice of Anaikatty’, een documentaire die afgelopen zomer in India werd gefilmd met financiële hulp van het Europese steunprogramma Frame, Voice, Report. Op zondag 3 en maandag 11 november te bekijken op ATV, vanaf 10 uur.
SDG’s
Tweedekansonderwijs is geen ver-van-mijn-bed verhaal. Dat bewezen de cijfers al in het begin van dit stukje. Daarom steekt de vzw Dreamz India Projecten een tandje bij en ziet ze haar opdracht groeien met aandacht voor de SDG’s, de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties: armoede bestrijden door kwalitatief onderwijs aan te bieden, vooral voor wie een tweede kans nodig heeft. Dat doet ze in ons land in samenwerking met CVO Antwerpen (Hoboken), de Hogeschool Gent en de kunstacademie (AMWD) van Mortsel. Samen geven ze, elk op hun terrein, een eigen invulling aan die doelstellingen. Misschien wil jij deze kans niet laten voorbijgaan om Dreamz India Projecten te steunen met een gift of als vrijwilliger ? En zeker kijken op zondag 3 november of maandag 11 november!
Vzw Dreamz India Projecten, famjacobruyn@gmail.com, BE41 4359 1900 0110 (BIC: KREDBEBB) van Tearfund België, met vermelding ‘Project Anaikatty, code 70026’. Giften vanaf 40 EUR op jaarbasis zijn fiscaal aftrekbaar.
Foto’s (c) Gazet van Hove.