Federaal volksvertegenwoordiger Wim Van der Donckt (N-VA) vindt dat de opkomstplicht ook op federaal niveau mag verdwijnen. Eerder al beslisten de coalitiepartners in de Vlaamse Regering om de afschaffing van de opkomstplicht op gemeentelijk en provinciaal niveau op te nemen in het regeerakkoord.
In België kennen we opkomstplicht : opdagen is verplicht, de effectieve stemming niet. Bij de jongste federale verkiezingen gingen echter 1,25 miljoen stemmen ‘verloren’ door afwezigheid (9,99 procent) of door een ongeldige of blanco stem (6,07 procent). Geen enkele thuisblijver werd bestraft.
Versterking van de democratie
“Wat is dan nog de waarde van deze juridische plicht”, vraagt Kamerlid Wim Van der Donckt zich af. Van der Donckt heeft intussen verschillende wetsvoorstellen (her)ingediend die een einde moeten maken aan de verplichting. Om de wetsaanpassing mogelijk te maken is een herziening van artikel 62 van de Grondwet noodzakelijk.
“Het afschaffen van de opkomstplicht zal volgens mij net leiden tot een versterking van de democratie, want elke politicus zal verplicht zijn de kiezer inhoudelijk te overtuigen om zijn of haar stem uit te brengen. De afschaffing zal ook de kwalijke praktijk van het ronselen van volmachten uit de wereld helpen”, besluit Wim Van der Donckt.
We zijn benieuwd wat er zal van komen….
Foto’s (c) Gazet van Hove.