Regio

Walter De Donder, burgemeester van Affligem, TV-ster en kandidaat-voorzitter voor CD&V ligt zwaar onder vuur wegens zijn uitspraak over de verkleuring van Vlaanderen en het feit dat er in verschillende wijken van onze grote steden een ‘ontvolking’ aan de gang is. Volgens critici gebruikt hij VB-taal en is dit ongepast in een christelijke partij als CD&V.

Laat de CD&V-ers onderling maar discussie voeren, Walter De Donder heeft alvast een punt : Vlaanderen is sedert 1990 erg aan het verkleuren wat de huidskleur van haar inwoners betreft. In november 1989 viel de ‘Muur van Berlijn’ en nadien bijna alle communistische regimes in oost-Europa. Dit was het startschot van de herwonnen vrijheid met als gevolg dat zowat alle staatsgrenzen open gingen en hele bevolkingsgroepen hun heil in een ander land gingen beproeven.

In 1990 telde Vlaanderen 2,5% inwoners van niet-Europese oorsprong. In 2019 is dit cijfer reeds gestegen tot 12,7%. In stedelijke gebieden was deze groei nog veel sterker : in Antwerpen waren er in 1990 zo’n 8,3% inwoners van niet-Europese oorsprong, in 2019 is dit gestegen tot 36,5%. Met het aantal buitenlandse inwoners van Europese oorsprong komt men in Antwerpen op meer dan de helft en zo komen vele kansarmere autochtonen in de verdrukking (jobs, woonmarkt).

Niet-Europese vreemdelingen doen zich geregeld voor als ‘vluchteling’, terwijl in werkelijkheid slechts 10% van de ‘zogenaamde’ vluchtelingen er effectief één is. Niet-Europese vreemdelingen zijn ook overmatig vertegenwoordigd in de misdaadcijfers, in de gevangenisbevolking, bij de leefloontrekkers, in de groepen die op één of andere manier overlast veroorzaken. Daarom hebben rechts-nationale partijen (VB, PVV, Forum, AFD, RN, Lega, SVP, OVP, Vox, DVP,…) steeds meer succes bij de vnl. autochtone lagere sociale klassen.

Hoe zit het in onze regio ?

De statistieken komen uit de Vlaamse databank ‘Provincies in cijfers’. Onder inwoners van niet-Europese herkomst verstaat de databank inwoners met een niet-Europese nationaliteit, maar ook inwoners van wie een van de ouders die nationaliteit heeft of had.

Uit de cijfers blijkt dat naast de steden ook de plattelandsgemeenten de voorbije dertig jaar het aandeel inwoners van niet-Europese oorsprong fors zagen toenemen. In 1990 ging het nog om minder dan 1 procent van de plattelandsbevolking, vandaag is dit reeds gestegen tot zo’n 5 procent.

In de Denderstreek is er in korte tijd een grote migrantengemeenschap ontstaan, terwijl er vroeger bijna geen migranten woonden. Zo telde de gemeente Denderleeuw in 1990 nog 0,4 procent inwoners van niet-Europese oorsprong, in 2019 is dit reeds gestegen tot 19,6 procent. Affligem, de gemeente waar Walter De Donder zelf burgemeester is, kende een stijging van 0,5 procent naar 10,4 procent. Dit vertaalde zich in de Denderstreek in een sterke opgang van het Vlaams Belang.

In 1990 kende Hove 1,3% inwoners van niet-Europese oorsprong, vandaag is dit gestegen tot 5,1%. Mortsel steeg van 1,5 naar 13,4% dit jaar, Edegem steeg van 1,5 naar 12,4%, Kontich steeg van 2,3 naar 7,1%, onze zuiderburen in Lint zagen de toevloed stijgen van 1,1% naar 8%, in Boechout ging het van 0,9 naar 6,9 %.

In de steden Mechelen steeg het aantal van 6,4 naar 27%, in Lier van 3,2 naar 13,2%, in Turnhout van 1,6 naar 17% en in Herentals van 0,8 naar 7,8%.