“Gent swingt” dankzij het paars-groen stadsbestuur, verklaarde burgemeester Mathias met zijn typische geforceerde enthousiasme. België zou best dat voorbeeld volgen. Daarom vraagt hij de onderhandelaars om federaal een paars-groene regering te vormen. Het sprookje is snel doorprikt nu het Gents stadsbestuur een hele reeks belastingverhogingen invoert. Met paars-groen swingen de belastingen de pan uit, inderdaad.
Het was niet onze burgemeester die het slechte nieuws bracht. Dat karweitje liet hij over aan de schepen van Financiën (de socialist Coddens). De Gentenaars gaan meer betalen voor alle stedelijke diensten : huisvuilophaling, kinderopvang, sport… Industrie en handel zullen ook meer betalen, bedrijfsbelastingen, terrastaksen, heffingen op reclame, retributie om een werf op openbaar domein te zetten… Alles wordt duurder. Veel details zijn nog niet bekend, maar we weten wel al hoeveel De Clercq en zijn schepenen hopen binnen te rijven : elk jaar 9,5 miljoen euro extra. Stond dat in het verkiezingsprogramma van de Gentse liberalen ?
Een gulzig stadsbestuur
Het heeft een heel jaar geduurd voordat de partijen binnen het schepencollege het akkoord geraakten over hoeveel ze elk mochten uitgeven. Ze hebben het ‘op zijn Belgisch’ opgelost, door iedereen iets te gunnen en de rekening door te schuiven naar de burgers. Van besparingen of verminderen van uitgaven is er geen sprake. Gent heeft het hoogste aantal ambtenaren per inwoner van heel Vlaanderen, maar toch gaan ze nog extra mensen aannemen.
Deze Vlaamse regering is bijzonder gul voor de steden en gemeenten. Ze verhoogde de steun via het gemeentefonds en neemt een pak van de pensioenlasten over (voor Gent is dat 57 miljoen euro). De laatste zes jaar had het stadsbestuur al parkeergeld en een pak andere retributies verhoogd. Het gaat goed met de stadskas, zeer goed zelfs. Maar het is niet genoeg. Dit stadsbestuur is gulzig. Groen heeft veel, heel veel geld nodig voor haar links beleid. Wie in Gent op Open Vld stemde, is eraan voor de moeite.
Wie heeft er nog “goesting” om naar Gent te komen ?
Deze week gingen opnieuw drie Gentse boetieks dicht. De reden is altijd dezelfde. Hun omzet daalt sinds het circulatieplan. Voor de winkels in kwestie gaat dat om een omzetdaling van veertig procent. De toeristen komen nog, maar bezoekers uit de rand rond Gent blijven weg. De dagjesmensen die vroeger in de stad kwamen winkelen, hebben geen zin meer om naar Gent te komen. Ze worden afgeschrikt door het hoge parkeergeld, de onduidelijke verkeerssituaties (waar mag je nog door ?) en het risico op hoge boetes aan de knips.
De belastingverhogingen zullen vooral mensen van buiten Gent treffen, zegt schepen Coddens. Dat klopt al niet, ook Gentenaars zullen betalen. Het is ook bijzonder kortzichtig. Wil de schepen Gent nog minder aantrekkelijk maken? Nog meer bezoekers en handelszaken wegjagen? Wie zal er op de duur nog “goesting” hebben om naar Gent te komen?
Voor de vrienden van 11.11.11 is er wel geld
De organisatie 11.11.11 doet in november haar klassieke omhaling bij burgers. Ze kloppen ook aan bij een hele waslijst steden en gemeenten. Dat lukt niet overal. Antwerpen bijvoorbeeld geeft niets. Progressief Gent natuurlijk wel. Gent is, op de gemeente Zwijndrecht na, hun meest gulle sponsor. Het stadsbestuur schenkt jaarlijks 75.000 euro aan 11.11.11. Daarnaast betaalt de stad ook 42.000 euro voor een medewerker. Hiermee neemt 11.11.11 iemand (vier vijfden) in dienst. Niet om mensen in nood te helpen, maar om de Gentenaars “een geweten te schoppen”. Dat gebeurt door het organiseren van het solidariteitsfestival Belmundo. Op dat festival, telkens in de maand maart, komt het hele zootje Gentse progressieve activisten samen. In 2020 staat het in het teken van “gender”. Ze mogen bij 11.11.11 gerust zijn, dit stadsbestuur zal de geldkraan niet dichtdraaien.