De decembermaand staat bol van de feesten en diners en daar hoort vaak veel eten en drinken bij. Maar hoe zit dat met alcohol voor je tiener ? Is één glaasje champagne tijdens de jaarwisseling teveel voor een vijftienjarige ? Of een half glaasje wijn tijdens het kerstdiner, want het is zo gezellig ? Een onderwerp om zeker eens bij stil te staan.
Waarom jongeren snel (te veel) drinken ?
De sterkere groei van de emotionele hersengebieden tegenover de rationele hersengebieden zorgt ervoor dat jongeren meer emotionele (of minder rationele) keuzes maken. Dit helpt jongeren om zich los te maken van hun omgeving en zich te ontwikkelen tot zelfstandige individuen. Aan de andere kant zijn jongeren daardoor minder goed in staat om controle te hebben over hun gedrag en houden minder rekening met de gevolgen van hun gedrag dan volwassenen. De kans op het vertonen van risicogedrag zoals roken, alcohol- en druggebruik stijgt.
Naast de processen van groei in de hersenen speelt ook het belang van vriendschappen in het leven van een puber een belangrijke rol. Ze zijn meer geneigd om risicogedrag te vertonen als zij in het gezelschap zijn van leeftijdsgenoten. Sociale acceptatie, groepsdruk en angst om afgewezen te worden nemen de overhand. Onder westerse jongeren draagt het drinken van alcohol bij aan een hogere status. Dit is vaak een belangrijke motivatie om (meer) te gaan drinken.
Ga in gesprek met je adolescent
Het drinkgedrag van jongeren kan je als ouder beïnvloeden door duidelijke regels op te stellen. Tussen de 12 en 14 jaar beginnen de meeste jongeren met het uitproberen van alcohol. Regels werken het best als jongeren nog geen alcohol hebben gedronken. Het is belangrijk dat jij als ouder(s) regels stelt en duidelijk jouw eigen mening geeft over alcoholgebruik. Wanneer je de afspraak maakt, geen alcohol tot 18 jaar, blijkt uit onderzoek dat jongeren later starten met hun eerste drankje. Het stellen van regels motiveert jongeren om het drinken van alcohol de eerste keer uit te stellen.
In gesprek gaan met je kind blijft het allerbelangrijkste, zeker als het gaat over thema’s zoals alcohol- en druggebruik. Toon interesse in hun leefwereld. Vind je het moeilijk om een gesprek aan te gaan, probeer het dan onder hun aandacht te brengen naar aanleiding van het nieuws, een artikel, kijk samen naar een documentaire,… Soms voelt het aangenamer om jezelf voor te bereiden op zo’n gesprek. Onderaan dit artikel vind je links die je hierbij kunnen helpen.
Wees vooral duidelijk : niet roken en drinken tot 18 jaar is essentieel voor de ontwikkeling van je kind. Wanneer je als ouder zelf rookt of regelmatig drinkt kan je hierover ook in gesprek gaan. Probeer niet in je ‘machtspositie’ te gaan, geef toe dat dit ongezonde leefgewoontes zijn. Uitgangspunt blijft dat jij als ouder het allerbeste voor hebt met je kind en je hierdoor een aantal afspraken maakt totdat ze een leeftijd hebben bereikt waarop ze deze beslissingen voor zichzelf kunnen maken.
Opvoedingswinkel Mortsel, Meerminne 2 in Mortsel, tel. 0473 / 47 37 37,
mortsel@opvoedingswinkel.org van maandag tot vrijdag op afspraak en telefonisch bereikbaar. Indien je oproep niet meteen wordt beantwoord, spreek dan zeker een boodschap in.
www.groeimee.be/alcohol-enjongeren – www.watwat.be/alcohol – www.opvoedingswinkelmortsel.be .
Foto’s (c) Gazet van Hove.