“Wij zullen diep in de buidel tasten.” Vlaams minister-president Jan Jambon kondigt bijkomende economische steunmaatregelen aan. Hij voorziet onder meer een eenmalige compensatiepremie van 3.000 euro voor ondernemers die meer dan 60 procent inkomensverlies lijden. Tegelijkertijd pleitte Jambon voor nuchterheid : “De Vlaamse Regering zal nooit alle verliezen kunnen compenseren.”
Bereid tot gigantische inspanningen
“De schade loopt op, dag na dag. Ook voor ons economisch weefsel is corona een zware aantasting.” Minister-president Jambon en de Vlaamse Regering lanceren nieuwe steunmaatregelen voor ondernemers en bedrijven die inkomensverliezen lijden door de coronacrisis. “De Vlaamse Regering is bereid tot gigantische inspanningen om deze tsunami te doorstaan”, zegt Jan Jambon.
Deze vier maatregelen neemt de Vlaamse Regering :
- Eenmalige compensatie van 3.000 euro. Ondernemingen die 60 procent van hun omzet zien dalen tussen halfweg maart en eind april krijgen een eenmalige premie van 3.000 euro. Het gaat bijvoorbeeld om bedrijven in de evenementensector, of bijvoorbeeld kinesitherapeuten, tandartsen, psychologen en logopedisten die enkel nog dringende interventies mogen doen. Zij leggen dan een verklaring op eer af, die achteraf wel kan worden gecontroleerd. Ook zelfstandigen in bijberoep kunnen gebruik maken van een (verlaagde) compensatiepremie. Voorwaarde is dat ze ofwel sociale bijdragen betalen zoals in hoofdberoep, ofwel niet meer dan 80 procent tewerkgesteld zijn in hun hoofdberoep.
- Uitbreiding waarborgcapaciteit. Voor grote bedrijven gaat de overheid meer waarborg staan als die bedrijven moeite hebben om hun leningen af te betalen: de waarborgcapaciteit van Gigarant (waarborgen boven 1,5 miljoen) wordt uitgebreid van 1,5 miljard naar 3 miljard euro. Grote bedrijven kunnen zo een speciale Covid-19-waarborg krijgen.
- Achtergestelde leningen van 3 jaar. Voor kmo’s (met een focus op start-ups en scale-ups) komen er achtergestelde leningen van drie jaar met een verlaagde rentevoet, waarvoor 250 miljoen euro wordt voorzien.
- 200 miljoen voor ‘gesubsidieerde’ sector. Er komt een noodfonds voor gesubsidideerde sectoren, zoals cultuur, jeugd, sport en media.
Deze maatregelen komen bovenop het eerste pakket steunmaatregelen die de Vlaamse Regering eerder al trof.
Medeleven met getroffenen door corona
Minister-president Jan Jambon staat ook stil bij de ongekende uitdaging waar Vlaanderen voor staat. “We voelen ons allemaal pijnlijk geraakt door wat deze woeste epidemie aanricht. De dagelijkse beelden van zieken, familieleden en zorgverstrekkers gaan door merg en been. We leven diep mee met de vrouwen, mannen en kinderen die in het ziekenhuis vechten voor hun leven, en met de nabestaanden van de slachtoffers van corona. Niemand had dit kunnen dromen of voorzien.”
Nuchter en doordacht
Toch is het niet nodig om nu de armen moedeloos in de lucht te gooien, zegt Jambon. “De situatie dwingt ons tot realisme en doordachte acties. De nuchtere werkelijkheid is dat de Vlaamse Regering nooit alle verliezen zal kunnen compenseren. Wél zullen we het maximale doen en daarvoor zullen we diep in de buidel tasten.”
Iedereen samen voor de heropbouw
De minister-president roept iedereen op om na corona samen de economische heropbouw van Vlaanderen waar te maken. “Ons Vlaams economische schip loopt averij op. Maar als we elke beschikbare hens aan dek kunnen krijgen, komen we op een dag opnieuw in veilig water. Laten we ons daarbij inspireren door het fantastische werk dat vele Vlamingen dezer dagen verrichten in de zorgsector.”
Inspiratie bij John F. Kennedy
Zelf haalt Jan Jambon zijn inspiratie bij enkele wereldleiders. “Het is niet mijn stijl om mij met die wereldleiders te meten, maar hun gevleugelde woorden geven hoop en sterkte. Soms droom ik ervan dat wij Vlamingen ons laten motiveren door de memorabele oproep van John F. Kennedy, nu ongeveer zestig jaar geleden: ‘Vraag niet wat uw land voor u kan doen, maar wat u voor uw land kunt doen’.”