www.doorbraak.be
lezen zult u!
De voorbije weken werd u her en der om de oren geslagen met boekentips. Auteurs lezen voor uit eigen werk. Auteurs lezen voor uit het werk van hun collega’s. Boekhandelaren tippen ‘mustreads’. Zowat alle media hebben hun aantal recensies en literaire tips doen toenemen. Want in deze lockdowntijden klinkt het unisono : u moet lezen. Vult u zelf maar in of u opnieuw moet beginnen met te lezen, dan wel meer moet lezen. Maar lezen zult u !
Bij Doorbraak hebben we altijd oog gehad voor boeken. Elke weekend vindt u er een handvol recensies. Een paar jaar terug brachten we op regelmatige basis interviews met opiniemakers, auteurs en politici over hun boekenkast. En sinds vier jaar geeft Doorbraak ook boeken uit, waar boekpresentaties bij horen en de nodige promotie voor wordt gevoerd. Recent nog een heruitgave van een belangrijk werk over ‘arm Vlaanderen’ van Filip De Pillecyn: Mensen achter de dijk.
In het najaar van 2019 kwam er dan nog een bescheiden boekhandel bij : winkel.doorbraak.be. Daar vindt u al een tijdje alle boeken van uitgeverij Doorbraak én alle boeken die op Doorbraak.be aan bod komen, in interviews, recensies en podcasts. Die winkel doet het vrij aardig. En biedt perspectief op méér.
Boekenbrief
Literatuur, geschiedenis, politiek, de betere fictie en non-fictie, met vooral oog voor Nederlandse en Vlaamse auteurs. Dat is de focus geweest de voorbije jaren van onze ‘boekenpolitiek’. En daar komt vanaf vandaag iets extra bij. Een heuse Boekenbrief, die u nu voor het eerst leest.
In deze Boekenbrief vindt u voortaan een ‘hoofdartikel’ van Frank Hellemans. Frank was een tijdje terug ‘chef Boeken’ bij Knack, waar hij een eigen boekenpagina en -nieuwsbrief leidde. Voortaan doet hij dat voor Doorbraak. De recensies en interviews over boeken worden eveneens gebundeld in deze brief. In de rubriek Boeken telex houden we u kort op de hoogte van nieuwigheden in boekenland. En tot slot beginnen we onze eigen Boekencast.
Boekencast
Boekencast, inderdaad. Geen spellingsfout, maar een contaminatie. Van boeken en podcast. We beginnen namelijk met aparte podcasts gewijd aan boeken en aan auteurs. De eerste Boekencast is van onze huisanglofiel Harry De Paepe. Die publiceerde recent een ‘brexit update’ van Stiff Upper Lips, de bestseller die hij samen met Flip Feyten schreef. En in september verscheen van zijn hand De twee kanten van het Kanaal. Over dat laatste boek, en de geschiedenis van de relaties tussen de Lage Landen en Engeland, verzorgde Harry een reeks van drie podcasts. De eerste Boekencast kan u hier beluisteren.
Online boekhandel
Als klap op de vuurpijl, breiden we onze online boekhandel verder uit. Neemt u nog maar eens een kijkje op winkel.doorbraak.be. Daar vindt u voortaan de meer dan 10.000 recente boeken op het gebied van literatuur, poëzie, spanning & thrillers, geschiedenis, politiek, filosofie… Naslagwerken, kinder- en jeugdboeken of hobby-, tuin-, keuken- en lifestyleboeken vindt u er niet. Dat komt misschien nog. Maar we starten met de ‘betere’ fictie en non-fictie.
In onze online boekhandel vindt u de boeken die recent verschenen. U krijgt er ook een overzicht van wat de afgelopen week best verkocht werd. En wij bieden u in de rubriek ‘In de kijker’ een persoonlijke Doorbraak-selectie aan. Houd die in de gaten, want daar vindt u ook promoties en boeken die onze redactie voor het voetlicht plaatst. Tot slot vindt u elke week een ‘Boek van de week’-actie, met een korting of gratis verzending. Deze week is dat het boek Heerschappij van de publiekshistoricus Tom Holland, over de christelijke wortels van onze westerse samenleving.
En met elk boek dat u in onze online boekhandel bestelt, steunt u én de auteur én Doorbraak. Dat mag ook even gezegd.
Wereldboekendag
Met dit alles staat 22 april geboekstaafd in de agenda van Doorbraak als een nieuwe mijlpaal. Eén dag vóór Wereldboekendag, die wij (en vooral de Catalanen) vieren op 23 april. Dat vergeet u meteen ook niet meer.
Aangeboden door de Vrienden van Doorbraak.
Foto’s (c) Gazet van Hove.