Dat de corona-crisis onze maatschappij al veel pijn heeft gedaan weten we reeds. Toch willen sommige onverantwoorde politici van de linkerzijde ons nog extra pesten met allerlei nieuwe belastingverhogingen.
Op het VRT-radioprogramma De Ochtend van 27 april jl. pleitte Groen-kamerlid Kristof Calvo ervoor om een extra crisisbelasting op de grote vermogens in te voeren. Groen zal hiervoor samen met Ecolo eerstdaags de nodige parlementaire initiatieven nemen. Toen de journalist aan Calvo vroeg “wat een groot vermogen is ?” moest de groene mandataris het antwoord schuldig blijven. Hij draaide ettelijke keren rond de pot met te verwijzen naar de ‘experten van de Hoge Raad voor Financiën die hierover een voorstel moet uitdokteren’.
Een belasting op de grote vermogens klinkt misschien interessant, maar is het dat wel ? Er zijn ettelijke bezwaren tegen extra taksen op inkomens en vermogens. Ten eerste worden alle vermogens in België al zwaar belast, de onroerende voorheffing op de woning, de roerende voorheffing op spaargeld en dividenden, de successierechten op erfenissen.
Ten tweede wat is de grondslag van zo’n taks ? Wat wordt meegeteld ? Ook inkomen uit arbeid ? de gezinswoning ? Vastgoed ? Of enkel spaartegoeden en beleggingen allerhande ? Het vermogen als geheel of de opbrengst ervan ?
Ten derde, wie garandeert dat deze éénmalige of tijdelijke belasting niet elk jaar wordt vernieuwd ? Dat een tijdelijke taks permanent wordt ! Denk maar aan de crisisbelasting van Jean-Luc Dehaene in 1994. Een taks die werd ingevoerd om de Maastrichtnormen voor de toetreding tot de Europese Unie te halen. Voor bepaalde inkomens en groepen zoals de lage pensioenen werd die belasting na een tijdje afgeschaft. Alles gebeurde zeer langzaam en voor veel inkomens wordt ze een kwarteeuw later nog steeds geïnd.
Ten vierde zal die belasting Vlaanderen veel meer treffen dan Wallonië en Brussel. In Vlaanderen wordt er meer en beter gewerkt. Vlaanderen zorgt voor 85% van de totale Belgische export. Die extra groene vermogensbelasting zal er voor zorgen dat de transferten van Vlaanderen naar Wallonië verder blijven voortduren. Ecolo weet dit en trekt er zich niets van aan, het zijn toch maar de Vlamingen die het meeste zullen bijdragen. Groen en Calvo lopen aan de leiband van de Waalse ecologisten. En Calvo verdient als federaal kamerlid en schepen in Mechelen meer dan 7.000 euro netto op maandbasis. Hij kijkt neer op de gewone werkende man en vrouw in Vlaanderen ! Binnenkort wordt Calvo misschien minister in een Vivaldi-coalitie ! Caviaar-links denkt enkel aan zichzelf !
Foto’s © Gazet van Hove.