Een heleboel mensen volgen de oproep #blijfinuwkot plichtsbewust op en beginnen alvast aan de lenteschoonmaak of trekken de tuin in voor maai- en snoeiwerken. De recyclageparken zijn dan wel opnieuw open, maar wil je jouw bezoek nog even uitstellen ? Lees dan zeker even verder. We geven hieronder graag enkele praktische tips voor een aantal van jouw tuin- en ander afval.

Eerst misschien een belangrijk startpunt : koop milieubewust : afvalpreventie is ook in corona-vrije tijden beter dan afvalselectie ! Een open vuur maken in de tuin is ten strengste verboden en sluikstorten is niet OK !

Grasmaaisel

Al dat gras meegeven met het gft-afval is een mogelijkheid, maar je kan jouw grasafval op andere manieren nuttig gebruiken ! Ontdek het in de blog met leuke grastips op www.igean.be . Misschien ook handig om even je gazon niet te bemesten, want dat doet het gras natuurlijk nog sneller groeien ! Of nog beter, laat het gras maar groeien : solitaire bijen, hommels en vlinders zullen genieten van het hooilandje met mooie paardenbloemen, madeliefjes en rode klaver.

Snoeiafval

Normaal kan je met al je snoeimateriaal natuurlijk naar het recyclagepark, maar er zijn milieuvriendelijkere manieren om ervan af te geraken :

  • Vooraleer je start : voorkom chaos en scherp orde in je tuin. Bedenk altijd vóór je gaat snoeien wat je met het snoeihout zal doen. Zo kan je het meteen sorteren op lengte en dikte, je kan het bijknippen als het te vertakt is of dode takken scheiden van levende. En je hebt al meteen orde geschapen in een mogelijke chaos.
  • Maak er plantensteunen of rijshout van om kwetsbare planten en struiken te beschermen bij windstoten of (klim)planten te helpen in hun zoektocht naar licht.
  • Maak er andere (tuin)dieren blij mee ! Heb je cavia’s, konijnen, dwerggeitjes, … in je tuin ? Die zijn verzot op vers-gesnoeide takken.
  • Je kan snoeiafval zelf composteren. Dit doe je door je snoeihout fijn te malen met een hakselaar en het toe te voegen aan je compostbak. Snoeihout geeft de broodnodige lucht aan de organismen die je groente-, fruit- en tuinafval afbreken.
  • Snoeihout van bomen en struiken kan je fijnmalen en gebruiken als mulchlaag in de borders. Een dunne laag maaisel beschermt de bodem tegen uitdroging en verzekert het bodemleven. Je kan houtsnippers ook gebruiken om er een snipperpad mee te maken.
  • Ben je wel in voor een beetje ambachtelijk handwerk, dan kan je snoeihout gebruiken voor het vlechten van afsluitingen, omheiningen of schermen.
  • Gebruik het als basis voor een bijenhotel of gebruik het als decoratie in je huis.
  • Of stel de snoeiwerken uit tot het najaar ! De merels en heggenmussen zullen je dankbaar zijn !

Composteren kan je leren !

Heb je resten uit de sier- en moestuin (bladeren, naalden, grasmaaisel, siergras, snoeihout, onkruid) of resten van aardappelen, groenten of verwelkte bloemen ? Maak je eigen ‘zwarte goud’ in enkele eenvoudige stappen ! Je leest er meer over de in de Afvalkrant en op de website van Vlaco.

Red de restjes !

Zoek je een goede bestemming voor je keukenrestjes of eenzame producten in je ijskast, surf dan zeker eens naar de website van Vlaco.

Naalden en andere scherpe objecten

Voor de inzameling van insulinespuiten, pennaalden, bloedlancetten en andere injectienaalden gebruik je normaal een (gele) naaldcontainer. Tijdelijk kan je die even niet omwisselen op het recyclagepark. Gebruik als alternatief een glazen bokaal, een leeg blikje of koekjestrommel om deze scherpe voorwerpen op te bergen.

© www.hove.be  – Foto’s © Gazet van Hove .