Het is opvallend, de gemeentes met de slechtste corona-cijfers zijn vaak gemeentes waar veel mensen met migratieachtergrond wonen. Het is en blijft moeilijk om die allochtone gemeenschappen te bereiken, zo blijkt. Virologen pleiten daarom nu voor een gerichte campagne speciaal voor mensen van buitenlandse origine. Dat meldt HLN.
Ruim 10% van alle nieuwe corona-besmettingen in ons land zijn afkomstig uit 4 Brusselse gemeentes: Sint-Jans-Molenbeek, Brussel zelf, Schaarbeek en Anderlecht. Ook andere Brusselse gemeentes als Sint-Joost-ten-Node en Sint-Gillis kleuren donkerrood. Het zijn allemaal gemeentes waar de meerderheid van de bevolking niet de Belgische nationaliteit heeft of van buitenlandse origine is.
Allochtone gemeenschappen moeilijk te bereiken
Dat is ook de virologen niet ontgaan, al verwoorden zij dat voorzichtiger. “Als je huis in brand staat, moet je wel iets doen. We moeten een nieuwe, straffe campagne op poten zetten om te proberen de mensen te bereiken die we niet gemakkelijk bereiken”, zei Erika Vlieghe over het nieuws van de Brusselse gemeentes. Ook viroloog Steven Van Gucht had het over het moeilijk bereiken van bepaalde gemeenschappen. “Het is noodzakelijk dat je het hoe en waarom van de maatregelen duidelijk uitlegt aan de verschillende gemeenschappen in de hoofdstad.” Elisabeth De Waele, arts op de dienst intensieve zorg van het UZ Brussel, draaide minder rond de pot. “De meeste patiënten hier zijn Franstalig, maar Frans is meestal niet hun moedertaal. Dat merken we wel.”
Ook in de Brusselse gemeentes zelf geeft men toe dat er een probleem is en dat informatie over Covid-19 de allochtone gemeenschappen niet bereikt. “Ze volgen de laatste berichten rond corona niet meer”, aldus Molenbeeks jeugdwerker Ilyas Mouani (23). “Na een Veiligheidsraad hoef je niet te verwachten dat jongeren meteen mee zijn met wat er beslist is. Ze lezen geen kranten of nieuwsartikels op hun Facebook-tijdlijn. Ze krijgen nieuws binnen via Snapchat, waar veel desinformatie de ronde doet. Er zijn gasten die mij de gekste dingen komen vertellen. Dat het virus een uitvinding is van de overheid, bedoeld om mensen te beboeten, bijvoorbeeld. Dat soort theorieën moeten wij voortdurend bijstellen.”
Volgens de jeugdwerkers moeten zij ingeschakeld worden om de mensen met migratieachtergrond te bereiken. “Laat het alstublieft niet aan de politici. Ze hebben bij jongeren bitter weinig geloofwaardigheid”, klinkt het. En ook de zogenaamde ‘influencers’ hebben geen nut meer. “Jongeren weten dat de overheid achter die boodschap zit. Ze worden ervoor betaald en dat doorprikt hun geloofwaardigheid”, aldus Ilyas. “Vertrouwenspersonen zoals wij, jeugdwerkers. Tijdens de lockdown hebben we voortdurend videoboodschappen uit de wijk verspreid. Dat heeft goed gewerkt.”
Tom Lallemand
Tom Lallemand heeft een masterdiploma Handelswetenschappen en studeert momenteel een master-na-master Internationale Politiek. Hij heeft een grote interesse in politiek, maatschappelijke thema’s, cultuur en economie.
Foto’s (c) Gazet van Hove.