Op de laatste gemeenteraad kwamen een vijftal bewoners van de Kasteelstraat hun beklag doen over de gevaarlijke verkeerssituatie in hun straat. Eerst stelde schepen van leefmilieu en digitalisering Bart Van Couwenberghe “dat er een ongelukkige communicatie was. De uitnodiging van Igean en het bestuur voor het overleg zijn voor 21 december om 20.00u. Digitaal, jullie krijgen nog een login-code. We gaan dan enkel de afval-ophaling bespreken. De verkeerssituatie zullen we op een andere datum bespreken”.

Reeds verschillende aanrijdingen met fietsers    

soms zeer smalle rijbaan

Burgemeester Koen Volckaerts nam nadien over en hield een hele uitéénzetting. “Realistisch zijn is goed, afval en mobiliteit zijn niet uitéén te trekken. We moeten onze ideeën nog aftoetsen. Ik heb de Kasteelstraat 60 jaar geleden nog gekend als een asse-weg. Later heeft de provincie er de fietsostrade F1 aangelegd. Vandaag met een druk fietsverkeer, zelfs slachtoffer van zijn grote succes. Ook de mobiliteitsproblematiek van de fietspaden moeten we bezien. We hebben geen begrip voor fietspiraten die een tik geven tegen auto’s. Op sommige plaatsen is deze weg maar vier meter breed. Er zijn verschillende oplossingen mogelijk. Half januari zullen we dit in de verkeerscel samen met de politie bespreken. Begin januari gaat de gemeentelijke groendienst de haag nog inkorten en verlagen zodat de straatbodem iets breder wordt. We zullen moeten werken met extra visueel zichtbare belijningen. Ook extra borden zetten van 30 km/u. Er is geen apart statuut voor een fietsostrade”.

NMBS verzet zich tegen doortrekking F1 vlak naast spoor

Een inwoner vroeg om de fietsostrade naast het spoor door te trekken ?

Koen Volckaerts : “De NMBS staat hier boven alles. Een staat binnen de staat. De NMBS vraagt x-aantal meters berm naast het spoor vrij te houden, voor eventueel omvallende bomen, sneeuwval. In de jaren 2024-2025 plant de provincie de heraanleg van de fietsostrade. Eerst moeten we in onderling overleg de noden van de burgers bespreken.”

Vraag : “er gaan geruchten rond om alle verkeer uit de straat te weren ?”

Koen Volckaerts : “Dit is nooit op het schepencollege gekomen, heeft intern nooit op tafel gelegen. Dit kan ook niet. De basisbereikbaarheid moet steeds blijven. De gemeente is verantwoordelijk voor het ophalen, de wijze waarop. We zullen het moeten oplossen met belijningen, borden ‘gemengd verkeer’, ‘wees een heer in het verkeer’. We kunnen daar geen permanent politieagenten stationeren.”

De burgers stelden ook dat er al vele botsingen tussen fietsers plaatsvonden, vnl. aan de doorsteek van taverne “’t Of van Hove”. Sommige fietsers rijden als echte fietspiraten. Er zijn ook reeds kinderen aangereden.

Dossier krijgt een vervolg.

hier gebeurden reeds vele ongevallen

Foto’s © Gazet van Hove.