Vernieuwing Dr. Theo Tutsstraat en fietspad Broechemsesteenweg zijn de belangrijkste investeringen

De gemeenteraad in Boechout heeft meerderheid tegen oppositie het budget voor 2021 goedgekeurd. De inkomsten voor 2021 bedragen ruim 19,2 miljoen euro, de uitgaven 17,3 miljoen. Deze uitgaven dekken alle personeelskosten, subsidies en werkingsmiddelen.

Burgemeester Koen T’Sijen, bevoegd voor Financiën, beaamt dat het omwille van covid-19 geen gemakkelijke begrotingsopmaak is geweest. “Nu reeds bedragen de extra uitgaven door corona meer dan 300.000 euro. Bovendien zal de crisis ook een negatieve weerslag hebben op de ontvangsten uit de personenbelasting. Toch blijft het budget in evenwicht en plannen we voor ongeveer 3 miljoen euro aan investeringen in 2021” aldus de burgemeester.

Grote wegeninvesteringen 

De belangrijkste investeringen gaan naar de vernieuwing van de Dr. Theo Tutsstraat in het centrum (325.000 euro) en de aanleg van een fietspad en riolering op de Broechemsesteenweg vanaf het jongenstehuis Don Bosco in Vremde (1,4 miljoen euro). “Maar ook het onderhoud van wegen, fiets- en voetpaden en verschillende mobiliteitsmaatregelen voor veilig verkeer nemen een grote hap uit het budget ( 1.645.000 euro). Bovendien is in de financiële meerjarenplanning het bedrag voor de aanleg van een fietspad op de Wommelgemsesteenweg fors opgetrokken tot 795.000 euro. Voor het plaatsen van ANPR-camera’s om te controleren op snelheid voorzien we in 2021 dan weer 180.000 euro” zegt burgemeester T’Sijen.

Naast mobiliteit zijn er ook significante budgetten voor klimaatbeleid, vrijetijdsbeleid en sociaal beleid. “De aankoop van gronden om het natuurgebied van de Molenbeekvallei uit te breiden, zo’n 800.000 euro, financieren we door de verkoop van ander gemeentelijk patrimonium (verkoop één woning en gronden) en met subsidies van de provincie en de Vlaamse overheid. In het kader van klimaat-, milieu- en bebossingsbeleid trekken we ook extra middelen uit. Voor de jongeren schrijven we 180.000 euro in voor een nieuw skatepark en voor de senioren voorzien we 145.000 euro voor de uitbouw van de Bunderhoeve tot een seniorenontmoetingscentrum. Voor sport- en gemeenschapsinfrastructuur betaalt de gemeente in 2021 welgeteld 750.000 euro aan prijssubsidies. Deze subsidies komen onrechtstreeks ten goede aan de verenigingen die deze infrastructuur gebruiken. Er wordt ook een fonds aangelegd van 68.000 euro om het verenigingsleven en de evenementen extra te ondersteunen bij de heropstart na corona” besluit de Boechoutse burgemeester.

Boechout heeft een financiële schuld van 30 miljoen euro. Volgens de bestuursmeerderheid wordt deze tegen 2025 afgebouwd tot 27,2 miljoen euro. Tijdens deze legislatuur wordt er gemiddeld 1,9 miljoen euro per jaar geïnvesteerd.

Foto’s © Gazet van Hove.