Het Vlaams-nationalisme en de V-partijen komen opnieuw vaak in de media aan bod. Het feestnummer van Newsweek zorgde voor heel wat opschudding na kritiek van De Standaard en ook de zaak-Kucam en het gerechtelijk onderzoek tegen Dries Van Langenhove zorgen voor de nodige controverse. In deze aflevering van Doorbraak Radio gaan Pieter Bauwens en Bart Maddens dieper in op de politieke actualiteit rond het Vlaams-nationalisme. Verder komt ook de politiek gekleurde toespraak van de Koning aan bod.
De opschudding rond het nummer van Newsweek
Om haar vijftigste verjaardag te vieren ging het Vlaams Parlement in zee met het maandblad Newsweek, dat voor de gelegenheid een speciaal themanummer uitbracht. Maar het feestnummer zorgde de voorbije dagen voor heel wat ophef. DS-journalist Marc Reynebeau merkte op dat er twee collaborateurs, Staf Declerq en August Borms, vermeld stonden in een soort van eregalerij voor de Vlaamse emancipatie. Het Vlaams Parlement weerlegt deze kritiek en zegt dat er nergens sprake is van een eregalerij maar dat het louter om een vermelding gaat van veertien Vlaamse koppen die hebben bijgedragen aan de Vlaamse emancipatie, ook wanneer dit in de vorm is van een negatieve ervaring zoals de collaboratie.
Bauwens vindt de kritiek die De Standaard geeft op het themanummer van Newsweek onterecht. Hij verwijst naar het werk van historicus Bruno De Wever die de collaboratie niet doodzwijgt. ‘Het is een goede zaak dat het Vlaams Parlement dit openlijk bespreekt’. Het is belangrijk dat de geschiedenis niet wordt uitgewist of verzwegen.
De link met de opkomst van het Vlaams-nationalisme
Maddens wijst op het feit dat het goed mogelijk is dat er in 2024 een meerderheid komt van Vlaams-nationalistische partijen, de N-VA en het Vlaams Belang, en dat er daarom nu een soort van vuile oorlog in de maak is tegen het Vlaams-nationalisme. In de jaren zestig en zeventig werd de collaboratie vaak verheerlijkt, maar nu is de slinger helemaal naar de andere kant doorgeslagen en wordt ook de repressie als een goede zaak beschouwd. ‘Ook de bestorming van het Capitool in Washington wordt geïnstrumentaliseerd om het Vlaams-nationalisme te associëren met geweld’. Via halve waarheden en kleine leugentjes probeert men het Vlaams-nationalisme te criminaliseren en te stigmatiseren, zegt Maddens. Ook de zaak-Kucam en de zaak tegen Dries Van Langenhove zijn hier een voorbeeld van, al zijn de feiten wel wat ze zijn. ‘De geschiedenis wordt geïnstrumentaliseerd voor hedendaags gebruik’. Keer op keer moet het Vlaams-nationalisme geassocieerd worden met de collaboratie, terwijl dit bij de huidige generatie Vlaams-nationalisten geen rol meer speelt, zegt Bauwens.
De zaak Dries Van Langenhove
Het gerechtelijk onderzoek naar aanleiding van de Pano-reportage over Schild & Vrienden is afgerond. Het openbaar ministerie moet nu beslissen wie er verder vervolgd wordt in het dossier. Daarna zal de raadkamer uitmaken of Dries Van Langenhove en andere verdachten voor de correctionele rechtbank moeten verschijnen.
Voor Van Langenhove betekent dit ook dat zijn parlementaire onschendbaarheid zal moeten opgeheven worden alvorens hij voor de rechter kan verschijnen. Dit proces zal zeker politieke gevolgen hebben, zegt Bauwens. ‘Van Langenhove is ook verzekerd van publiciteit de komende periode’. Volgens Maddens heeft het Vlaams Belang dit mogelijke proces zelf ingecalculeerd toen ze hem vroegen om op de lijst te staan. Daarnaast zou het wel eens kunnen dat Van Langenhove gelijk heeft dat er weinig in het dossier staat dat hem ten laste kan worden gelegd. ‘Anders was dit al lang uitgelekt’.
De nieuwjaarstoespraak van Bart De Wever
Er zaten weinig nieuwe elementen in de toespraak van De Wever, zegt Maddens, buiten het feit dat er toch een soort van schuldbekentenis was in de zaak-Kucam. ‘Die zaak is pijnlijk voor de N-VA en zal hen nog een tijd achtervolgen’. De N-VA wil zichzelf in de markt zetten als een goede beleidspartij maar de zaak-Kucam komt zowel Theo Francken als de N-VA uiteraard niet ten goede, vindt Bauwens.
Verder kijkt Bauwens ook vooral naar de houding van de N-VA tegenover het Vlaams Belang. ‘De nieuwe houding van de N-VA ten opzichte van het Vlaams Belang is een echt politiek spel’. De openlijke band met het Vlaams Belang zou het voor de N-VA natuurlijk moeilijker maken om in de toekomst nog een akkoord te sluiten met de PS.
De positie van ondervoorzitter bij de N-VA
Binnenkort moet blijken wie de ondervoorzitters van de N-VA worden. Een strijd waar opvallend meer media-aandacht naartoe gaat dan bij andere partijen. Lorin Parys en Assita Kanko lieten al weten kandidaat te zijn, Valerie Van Peel en Theo Francken die vaak vernoemd worden voorlopig nog niet (intussen zijn de zes kandidaten voor het ondervoorzitterschap bekend : Kathleen Depoorter, Theo Francken, Assita Kanko, Lorin Parys, Anneleen Van Bossuyt en Valerie Van Peel – nvdr.).
Volgens Maddens heeft de pers veel aandacht voor deze verkiezing omdat men probeert te zoeken naar tegenstellingen binnen de N-VA. ‘Francken wordt gezien als de rechtervleugel terwijl Van Peel eerder als gematigd wordt beschouwd’. Wat er ook uit de bus komt, de media zal concluderen dat er een kloof is binnen de N-VA, zegt Maddens.
De politiek gekleurde toespraak van de Koning
De jaarlijkse toespraak van de Koning aan de overheden van ons land was duidelijk politiek gekleurd. Is dit vandaag de dag wel nog de rol die de Koning hoort te spelen ? Maddens vindt dat Koning Filip zich politiek gezien toch meer op de vlakte houdt dan zijn vader. ‘Filip is verstandig genoeg om dit niet te doen.’ Het grote probleem met dergelijke toespraken is dat je eigenlijk niet weet wie er nu werkelijk aan het woord is, aangezien de Koning constitutioneel gezien geen verantwoordelijkheid draagt. ‘Het is de regering die daar verantwoordelijk voor is en die ter verantwoording geroepen kan worden voor de daden en uitspraken van de Koning’. Dit zorgt voor een ambigue situatie.
Auteur artikel : Rani De Leeneer
Foto’s (c) Gazet van Hove.