Beste Davidsfondsleden en sympathisanten,

We komen nog eens even bij jullie langs, want we zijn jullie niet vergeten. Hoe graag we ook van start zouden willen gaan met ons mooie jaarprogramma, corona denkt daar anders over.

Zoals reeds eerder aangekondigd in de mail van 26 januari jl. kunnen jullie genieten van het online concert van het Antwerp Symphony Orchestra, op vrijdag 12 februari om 20 uur, voor zover jullie hierop digitaal ingetekend hebben.
Dit concert vervangt ons geplande en uitgestelde bezoek + concert op 13/02 in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen. Geniet ervan !

Binnenkort is het weer 14 februari :  “Valentijn”. Op het internet vind men talrijke verhalen over het ontstaan van deze naamdag………. we wagen er ons niet aan te achterhalen of een dezer de waarheid vertelt.
Voor de ene is dit een gewone dag zoals een andere, voor de andere is het een feestelijke dag die mag gevierd worden, aan jullie de keuze.

Wij , als Davidsfonds, denken dan al eens aan de voorbije  “Valentijns” van onze plaatselijke Statiepoweten,  met een programma vol van romantische poëzie, verhalen en muziek voor alle leeftijden.

Om te eindigen hebben we gekozen voor de “Valentijn” versie van Lieve Mariën van onze zusterafdeling Borsbeek/Wommelgem, stadsgids in Antwerpen, geeft voordrachten, ook bij ons was ze te gast in 2019 “Alles wat u al wilde weten over Kerstmis”.

                                                VALENTIJN,  14 februari

 

Met Valentijnsdag vieren we vooral de romantische liefde. De liefde als een sprookje dat steevast eindigt in “ze leefden nog lang en gelukkig…”

Want liefde betekent geluk, en gelukkig zijn, daar dromen we stiekem toch allemaal over?

Wie was dan die Sint Valentijn en waar kwam hij vandaan ? Dat is niet met zekerheid te zeggen.

Er zijn verschillende verhalen in omloop en in de geschiedenis komen zelfs meer ‘Valentijns’ voor.

Meest aannemelijk volgens veel historici is het niemand minder dan bisschop Valentinus van Terni (3de eeuw na Christus).

De macht lag in die tijd in handen van keizer Claudius II. Om aan de macht te kunnen blijven, steunde Claudius op een groot leger.

De soldaten in het leger hadden te maken met strenge regels en voorschriften.

Er mocht niet worden getrouwd, want een vrouw zou de soldaten aan het front alleen maar kunnen afleiden.

Maar op een dag kwam een van die soldaten met een vrouw bij bisschop Valentinus met de vraag of de bisschop ze in de echt wilde verbinden.

Volgens de legende vond bisschop Valentinus de liefde belangrijker dan de wetten van de keizer en hij huwde het stel.

De huwelijksvoltrekking werd snel groot nieuws en meerdere paren meldden zich bij Valentinus.

Uiteindelijk werd de bisschop aangegeven en gearresteerd. Eenmaal in de gevangenis kwam een bewaarder naar Valentinus toe.

Hij vertelde Valentinus over zijn dochter, die blind was en vroeg hem haar te genezen. De bisschop zorgde voor een geneesmiddel, maar dat werkte niet.

Op de dag dat Valentinus onthoofd zou worden, 14 februari, probeerde de cipier nog tevergeefs het vonnis ongedaan te maken.

Na de terechtstelling kreeg het blinde meisje een brief. Toen ze de brief openmaakte, viel er een gele bloem uit. Toen ze de bloem oppakte kon ze direct weer zien. Op het briefje kon ze met eigen ogen lezen ”Van Valentinus’.

Bron : Lieve Mariën

vriendelijke groeten,
Lieve Duffeler

Lieve Duffeler (Davidsfonds)

Davidsfonds Hove