Naast het Kontichse gemeentehuis is een nieuwe overdekte fietsenstalling in gebruik genomen, voor maar liefst 108 fietsen. Om ruimte te besparen is de fietsenstalling opgebouwd in 2 lagen.

Schepen van mobiliteit, Willem Wevers (N-VA), reageert opgetogen : “Door deze 108 extra overdekte plaatsen, willen we het aantrekkelijker maken om met de fiets naar ons centrum te komen. De fiets kan bovendien vastgemaakt aan het fietsenrek zelf, wat ook de kans op diefstal aanzienlijk vermindert. Dat is niet onbelangrijk, aangezien het aandeel elektrische fietsen en dergelijke alsmaar groeit.”

De fietsenstalling bestaat uit 2 lagen om zoveel mogelijk capaciteit te bieden op de beschikbare ruimte. Om je fiets op hoogte te plaatsen dien je het rek uit te trekken en vervolgens naar beneden te duwen. Daarna plaats je je fiets schuin omhoog in de stalling en doe je je fiets op slot. De laatste stap is om het rek terug omhoog te duwen en naar achter te schuiven. Dat lukt vlot door een ingebouwde gasdrukveer.

Schepen Wevers : “De publieke ruimte is schaars en op deze manier boeken we winst op verschillende vlakken. We gebruiken voor de fietsenstalling maar de helft van de ruimte, in vergelijking met wat gangbaar is voor 108 stalplaatsen. Bovendien willen we door deze stalling het wildparkeren van fietsen in ons centrum ook tegengaan. Ze blokkeren immers al te vaak de voetpaden, wat zeker voor mindervaliden een groot probleem is. En tot slot winnen we ook ruimte door mensen te overtuigen wat vaker de fiets te nemen, wat uiteraard minder plaats vergt dan de auto.”