Islamterreur en -radicalisering, de opmars van radicaal links en rechts, nucleair terrorisme, bioterreur en cyberterrorisme maar ook georganiseerde misdaad: bedreigingen die stilaan inherent lijken te worden aan onze samenleving. Om proactief in te grijpen zullen er reconstructies, analyses en een betere kennis van het veiligheidsbeleid nodig zijn.
De ongelijke strijd
Die tour d’horizon maken Koen Metsu, N-VA kamerlid en veiligheidspecialist samen met co-auteur Julien De Wit in hun zonet verschenen boek Ontwapend: de ongelijke strijd.
Ze spreken met slachtoffers, getuigen en the powers that be op zoek naar antwoorden. Ze houden het veiligheidsapparaat van ons land tegen het licht. Hoe gaan de veiligheidsdiensten – de Staatsveiligheid, Interpol, Defensie – om met terreurbedreigingen en radicalisering ? Gesprekken met insiders geven een duidelijk beeld. Maar de auteurs staan ook stil bij de slachtofferopvang en -opvolging na de aanslagen.
Ze beperken zich evenmin tot het blootleggen van de problemen, maar bieden concrete beleidsvoorstellen voor de nabije toekomst. Zijn ervaring in de tijdelijke commissie Terreurbestrijding maakt van Koen Metsu alleszins een expert.
Uit de 240 pagina’s blijkt vooral een gebrek aan middelen voor de ordediensten, een te laks beleid en te complexe structuren.
Deze week is Ontwapend ons Boek van de Week, een week lang tegen een tijdelijke lanceringsprijs.
Bestel hier uw exemplaar tegen €17,95