HItler

Nazi-topman Herman Goering overschouwt de schade die de bomaanslag van 20 juli 1944 aanbracht op het Führerhoofdkwartier Wolfsschans in het huidige Polen. Foto (c) Das Bundesarchiv.

Wie Tweede Wereldoorlog zegt, Derde Rijk en Hitler, denkt natuurlijk ook aan bezetting, collaboratie en verzet. Daarbij gaan we er vaak aan voorbij dat ook in het Duitse Rijk zelf, verzet actief was. Hoe ‘totaal’ het Hitlerregime ook was, niet alle Duitsers liepen strak in de rij achter de Führer. Sociaaldemocraten en vooral communisten. En niet het minst nationaal-conservatieve politici en officieren en protestantse dominees liepen niet altijd in de nationaalsocialistische pas.Een georganiseerd verzet, met banden tussen verschillende takken en bewegingen, bestond er niet. Het verzet in Duitsland kende dan ook heel wat strekkingen en vormen. Gaande van individuen die pamfletjes en kaartjes verspreidden, over de Swingjugend die ostentatief  op’Amerikaanse negermuziek’ danste, tot ‘kleine’ individuen die een bomaanslag planden of Wehrmachtofficieren die een heuse staatsgreep wilden plegen. De ene groep — de Weisse Rose van Sophie en Hans Scholl bijvoorbeeld – is bekender dan de andere (zoals de Rote Kapelle). Zoals de ene aanslag — die van Claus Schenk Graf von Stauffenberg, verfilmd door Tom Cruise — bekender is dan de andere (van Georg Elser).

Overzicht van het verzet

Over een aantal van die kleine verzetsinitiatieven verschenen eerder wel boeken, en ook in het Nederlands. Maar tot nog toe waagde niemand zich aan een heus overzicht van de verschillende verzetsvormen in Hitler-Duitsland. Dirk Rochtus nam de uitdaging aan en levert een vlot leesbaar overzichtswerk met Naar de hel met HitlerIn (amper) 263 pagina’s schetst Rochtus het verzet van extreemlinks tot extreemrechts, en alles wat er tussen zit. Hij beschrijft ambitieuze putschplannen — die tot niets leidden — en heldhaftige verhalen van gewone Duitsers die niet wilden buigen voor het totalitarisme van de nazi’s. En dat ondanks de meedogenloze repressie die hen te wachten stond voor hun ‘afwijkende’ meningen en daden.

 $titel

Met Naar de hel met Hitler is Dirk Rochtus niet aan zijn proefstuk toe. Als Duitslandkenner publiceert hij op Doorbraak.be en schreef hij eerder de boeken Dominant DuitslandDe macht van Merkel en Van Reich tot Republiek. In Naar de hel met Hitler vlot geschreven en met tal van anekdotes, legde hij met dezelfde wetenschappelijke acribie een boek neer voor een breed publiek .

Promotie

‘Aanbevolen literatuur’, noemt recensent Luckas Vander Taelen Naar de hel met Hitler. Twee weken lang in promotie bij Doorbraak. In onze online boekhandel, waar u inmiddels meer dan 88.000 titels vindt, wordt dit boek u aangeboden tegen een tijdelijke voordeelprijs !

Dirk Rochtus

Dit artikel, cartoon of podcast wordt u aangeboden door de Vrienden van Doorbraak

Door een jaarlijkse of maandelijkse bijdragen financieren de Vrienden van Doorbraak de publicatie van de gratis toegankelijke artikels, podcasts, cartoons of video-uitzendingen op doorbraak.be. Onze vrienden krijgen ook korting in de Doorbraak winkel en exclusieve uitnodigingen.

Hartelijk dank voor uw steun als Vriend van Doorbraak.

DOORBRAAK REDACTIE