door Filip Van Laenen in ’t Pallieterke .

 Het Vlaams Belang blijft de grootste partij in Vlaanderen, al gaat ze lichtjes achteruit. Dat blijkt uit de jongste Ipsos-peiling van Het Laatste Nieuws, VTM, RTL TVi en Le Soir. In Wallonië was er vooral veel te doen over de stijging van de PTB naar 19,0 procent.

Met 23,6 procent van de stemmen blijft Vlaams Belang afgetekend de grootste partij in Vlaanderen. Dat is een winst van ruim vijf procent vergeleken met de laatste verkiezingen, een resultaat waar elke andere partij in Vlaanderen onmiddellijk zou voor tekenen. Maar in een reactie op de peiling verborg voorzitter Tom Van Grieken zijn ontgoocheling niet, ook al zag hij naar eigen zeggen dit resultaat aankomen. Dit resultaat is het slechtste sedert de laatste verkiezingen – maar proef toch maar eens van deze vaststelling: een winst van vijf procent is het slechtste resultaat sedert de laatste verkiezingen! – en zowel aan de top als bij de achterban was men zeker al stilletjes aan het dromen van de dertig procent. Het wordt uitkijken naar de volgende peiling om te zien of de partij werkelijk over een piek heen zou zijn. Tot dan zal de partij er moeten mee leven dat het commentariaat haar afschildert als een partij die het tegenwoordig slecht doet in de peilingen.

Vlaamse centrumpartijen in de problemen

Het zijn nochtans de andere partijen, op PVDA na, die volgens deze peiling in de problemen zitten, en blijven zitten. Neem nu de N-VA: verleden keer 19,9 procent, deze keer 20,0 procent. Een stilstand in de peilingen dus, maar vergeleken met de laatste verkiezingen een achteruitgang van een kleine vijf procent.

CD&V maakt minder dan een procent winst tegenover de laatste peiling, maar blijft ruimt twee procent onder de vorige verkiezingsuitslag. Ze mag zich gelukkig prijzen dat ze opnieuw op het podium belandt met een derde plaats, al is het verschil met Open Vld flinterdun. Maar vergeten we toch niet dat de CD&V bij de vorige verkiezingen de ambitie had om opnieuw boven de twintig procent uit te komen, en vandaag al tevreden is met een dikke dertien procent.

Ook Open Vld gaat minder dan een procent vooruit, waardoor ze weer uitkomt op de vorige verkiezingsuitslag van iets meer dan dertien procent. Als het klopt dat haar federale eerste minister goed in de markt ligt bij de ondervraagden, kan je je afvragen wat die partij nog waard zou zijn zonder de kanseliersbonus. Het is trouwens maar de vraag of het effect van Sihame-gate al ten volle heeft meegespeeld bij de afname van deze peiling. Wij denken van niet, al zal de partijtop hopen van wel. Wij dachten toch dat we de “Oef!” uit het hoofdkwartier van de liberale partij tot in onze redactielokalen konden horen.

Sp.a : vooruit achteruit !

Het Conner-effect lijkt alweer voorbij voor de Vlaamse sociaal-democraten.

De sp.a moet pluimen laten vergeleken met de vorige peiling, zelfs meer dan een volle procent. Dat is ruim binnen de foutenmarge, maar toch pijnlijk als je maar net boven de tien procent blijft zweven. Vergeleken met de jongste verkiezingen staat de partij nog steeds op twee procent winst, maar erg ambitieus is het niet voor een sociaaldemocratische partij om de lat op amper tien procent te leggen. De commentaar dat het Conner-effect blijkbaar alweer uitgespeeld is, lag voor de hand bij de toelichtingen bij deze peiling, en ook wit konijn Frank Vandenbroucke kan de meubelen niet redden. Vermoedelijk was dit de laatste peiling onder de oude naam sp.a, maar om eerlijk te zijn denken we niet dat de nieuwe naam voor een grote sprong vooruit zal zorgen.

Gelukkig voor de sp.a is er op de linkerflank nog altijd Groen, dat het slechter blijft doen. Deze keer klokt de partij af op 8,2 procent. Dat is geen verder verlies tegenover de vorige peiling, en slechts een verlies van een vijfde van haar kiezers tegenover de verkiezingen van 2019. Persoonlijk denken we dat dit een eerder geflatteerde uitslag is. Eens de coronacrisis over is, zal het voor de pers moeilijk worden om de fratsen van groene minister Tinne Van der Straeten, nu reeds helemaal onderaan de populariteitstabel, te blijven toedekken. Opvallend: in Franstalige België doet Ecolo het wel goed, met 16,4 procent in Wallonië, en 18,2 procent in Brussel. En zeggen dat Kristof Calvo naar Nederland trok om bij GroenLinks te gaan studeren, een partij die in de peilingen op gemiddeld… 7,2 procent van de stemmen staat voor de verkiezingen van donderdag!

De sprong voorwaarts van PTB/PVDA

Peter Mertens (PVDA)

De kameraden van PTB/PVDA doen in deze peiling een sprong voorwaarts in alle drie de gewesten. In Vlaanderen scoren ze nu 8,2 procent van de stemmen, in Brussel 16,0 procent, en in Wallonië 19,0 procent. Kleine voetnoot: in de vorige legislatuur deed de partij het ook bijzonder goed in de peilingen, met in Wallonië op een gegeven ogenblik zelfs bijna een kwart van de stemmen. En toen kwamen de verkiezingen eraan, en zakte de partij weer in mekaar.

Geen V-meerderheid in Vlaanderen, maar ook geen Vivaldi

In de federale Kamer gaat Vivaldi erop achteruit met enkele zetels, maar behoudt ze haar meerderheid. Maar een heruitgave van de huidige federale regering zou ongetwijfeld minder “overbodige” partijen tellen.

In Vlaanderen is de regering–Jambon zo goed als zeker haar meerderheid kwijt, maar dat is al lang geen nieuws meer. Vivaldi is geen alternatief want die heeft ook geen meerderheid, en ook N-VA en Vlaams Belang halen samen geen meerderheid. Dat maakt dat de N-VA in de praktijk incontournable is, tenzij de andere partijen in zee zouden willen gaan met de PVDA. Het is echter twijfelachtig dat de N-VA met maar twee coalitiepartners voldoende zal hebben om een meerderheid te hebben, als ze, zoals duidelijk bleek uit een commentaar van Bart De Wever op deze peiling, de deur dicht zal blijven houden voor Vlaams Belang. We denken nochtans dat het vooral deze laatste zal zijn die in 2029 de winst zal mogen tellen als Vlaanderen na 2024 een regering met vier partijen krijgt.

Noord-Korea = moord-Korea

Foto’s (c) Gazet van Hove.