In negen Vlaamse gemeentes ontpoppen deze lente de eerste Tuinrangers. Met meer dan vijftig vrijwilligers zijn ze al. En ze zijn vastbesloten een verschil te maken voor de natuur in Vlaanderen. Minister van Natuur Zuhal Demir gaf in Genk de eerste Tuinrangers hun uitrusting.

Tuinbiotopen voor meer leven

Bijna 10 procent van Vlaanderen bestaat uit particuliere tuinen, koertjes en balkons. Die spelen een belangrijke rol in de strijd tegen droogte, hitte en verlies aan biodiversiteit. Goed aangelegde bloemenborders, geveltuintjes of bloeiende hagen trekken allerlei wilde dieren aan. Het zijn de tuinversies van de bosranden of houtkanten waar dieren zich goed voelen. Deze ‘tuinbiotopen’ zorgen voor een tuin vol leven.

Een tuin met meer vlinders, vogels en misschien zelfs een egel ? De Tuinrangers zijn gepassioneerde vrijwilligers die zich daarvoor inzetten. Minister Zuhal Demir : “Veel mensen willen iets doen voor de natuur, maar weten niet hoe eraan te beginnen. De Tuinrangers zetten tuineigenaars op een laagdrempelige manier op weg om de natuur te helpen in hun eigen tuin. Hoe meer mensen op hun diensten een beroep doen, hoe meer de biodiversiteit in Vlaanderen zal toenemen.”

Op tuinsafari

Via de website www.tuinrangers.be kunnen tuineigenaars in de deelnemende gemeentes vanaf vandaag een gratis tuinsafari aanvragen. Samen met de Tuinranger gaan ze op ontdekking in hun eigen tuin. Welke fascinerende diertjes of plantjes zijn er al ? Wat ruist er in het stuikgewas ? Een verborgen wereld wordt blootgelegd in je eigen achtertuin. Je krijgt vanzelf zin in meer tuinnatuur.

Dan ben je klaar voor stap twee. Enkele eenvoudige veranderingen in je tuin kunnen een gigantisch verschil maken voor de natuur. De Tuinrangers geven tips om de biodiversiteit te verbeteren en droogte tegen te gaan. Neem nu een stuk gazon dat je omvormt tot een bloemenweide. Het resultaat is niet alleen een streling voor het oog, maar ook hemel op aarde voor veel insecten. Insecten bestuiven op hun beurt bloemen en zijn een voedselbron voor vogels. Voor je het weet, gonst je tuin van het leven. Missie geslaagd.

Vlaams vrijwilligersinitiatief

De Tuinrangers zijn een initiatief van het Natuur en Bos van de Vlaamse overheid. Het doel is de Vlaamse steden en gemeentes ondersteunen in hun strijd voor meer biodiversiteit en tegen de klimaatverandering. Inverde, het opleidingscentrum van Natuur en Bos, zorgt voor de selectie, opleiding, begeleiding en ondersteuning van de vrijwillige Tuinrangers. De gemeentes staan in voor de financiering.

Foto’s (c) Gazet van Hove.