door Pieter Van Berkel in (c) ’t Pallieterke . 

In Franstalig België ligt de kostprijs van het vaccineren heel wat hoger dan in Vlaanderen. Dat meldt N-VA-Kamerlid Kathleen Depoorter op basis van een rapport van de Inspectie Financiën.

Het gaat om voorlopige cijfers, aangezien de vaccinatiecampagne nog loopt. De kostprijs van het vaccineren van een Waalse patiënt in de zogenaamde collectiviteiten, zoals woonzorgcentra en psychiatrische instellingen, kan oplopen tot het dubbele van een Vlaamse patiënt. Zo bedraagt deze kostprijs in Vlaanderen 9,66 euro per gevaccineerde, in Brussel 13,71 euro en in Wallonië maar liefst 22,42 euro.

“De kostprijs van de aankoop van de vaccins is natuurlijk voor iedereen hetzelfde. Het is de federale overheid die de aankoop doet”, zegt Depoorter. Volgens het Kamerlid ligt de oorzaak van het verschil in kostprijs voornamelijk bij de vergoeding van diegenen die de vaccins toedienen. In de Vlaamse collectiviteiten is dit voornamelijk verplegend personeel, terwijl men in Franstalig België meer beroep doet op outsourcing.

Ook de vaccinatie van de globale bevolking brengt in Franstalig België meer kosten met zich mee. In Vlaanderen kost dit 52,53 euro per gevaccineerde, in Brussel 54,41 euro en in Wallonië 71,67 euro.

“Als ik het rapport van de Inspectie Financiën doorneem stel ik vast dat het een constante is”, aldus Depoorter. Ook de communicatiekost per gevaccineerde en de kosten van de registratie en administratie liggen in Franstalig België hoger. Zo bedraagt de kostprijs van dit laatste luik 1,84 euro per gevaccineerde in Vlaanderen, 2,34 euro in Wallonië en maar liefst 14,8 euro in Brussel, waar de registratie opnieuw opgestart werd.

Transfer

De federale overheid staat garant voor 80 procent van de kosten van de vaccinatiecampagne. Het is evenwel geen uitgemaakte zaak op welke basis men deze verdeling zal toepassen. “Zal men de Vlaamse prijs hanteren, de Waalse prijs of een gemiddelde? Het zal alvast niet kunnen dat men beslist om de twee afzonderlijke prijzen te vergoeden, want tussen Vlaanderen en Wallonië ligt een te groot verschil in prijs”, zegt Depoorter.

“Ik heb de vraag ingediend bij staatssecretaris voor Begroting Eva De Bleeker (Open Vld) en minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (Vooruit) of dit een transfer zou kunnen betekenen van Vlaams belastinggeld naar de Waalse vaccinatiedorpen”, besluit het Kamerlid. “Ik hoop van niet. Ik reken erop van niet.”

Foto’s (c) Gazet van Hove.