Uit een schriftelijke vraag die Antwerps gemeenteraadslid Anke Van dermeersch (Vlaams Belang) aan de schepen van wonen stelde, bleek dat tijdens het proefproject van Woonhaven in maar liefst 111 dossiers sprake was van huurfraude door de sociale huurder. Huurders bleken vooral bezittingen in Turkije, Marokko, Tunesië, Italië en Polen te hebben. Daarnaast lopen er nog 29 dossiers omdat er een vermoeden van eigendom is in het binnenland.
Van dermeersch bevroeg het Antwerps stadsbestuur over sociale huurfraude. De regels omtrent sociale huisvesting in Vlaanderen bepalen dat wie een sociale woning huurt, geen vastgoed mag bezitten. Dat geldt ook voor eigendommen in het buitenland, zelfs niet in mede-eigendom.
“Gelet op het onvoldoende aanbod aan sociale woningen en de lange wachtlijsten, er staan 54.400 mensen op de wachtlijst voor een sociale woning in Antwerpen, is het belangrijk dat elke vorm van sociale huurfraude wordt aangepakt. Een sociale huurwoning moet toekomen aan wie er echt nood aan heeft en niet aan wie een eigendom, bijvoorbeeld in het buitenland, bezit. Daar moet ook in onze stad op toegezien worden.”, aldus de Vlaams Belang-politica.
41 procent sociale huurfraude
Woonhaven Antwerpen faciliteert sociale woningen voor 10.670 hoofdhuurders met de Belgische nationaliteit, 956 EU-burgers en 3.446 niet EU-burgers. Bij de Ideale Woning zijn 85 procent van de huurders Belg, 5 procent EU-burger en 10 procent niet EU burger.
Woonhaven organiseerde al onderzoeken naar eigendommen van huurders in 15 landen. Tot nu zijn er al 140 dossiers opgestart, waarvan er momenteel nog 29 lopende zijn. Van de 111 afgesloten dossiers tijdens het proefproject van Woonhaven, bleek er in 41 procent van de dossiers geval te zijn van eigendommen in het buitenland. Woonhaven besliste recent het aantal dossiers stelselmatig op te drijven. De Ideale woning en ABC zijn echter nog niet begonnen aan controle op huurfraude.