door Wim De Smet in ’t Pallieterke . 

Voormalig parlementslid Karim Van Overmeire (N-VA) heeft een reeks filmpjes gemaakt die de geschiedenis van de Guldensporenslag van naaldje tot draadje vertellen. Van Overmeire schreef over de bekende slag ook al een boek. “Maar jongere mensen lezen geen boek van 300 pagina’s”, luidt het.
bol.com | Guldensporenslag, de, Karim de Overmeire | 9789080561632 | Boeken
 De Vlaamse Feestdag komt er aan en wie zich goed wil verdiepen in de geschiedenis van de bekende Guldensporenslag kan terecht op de Facebookpagina van Karim Van Overmeire (56). De Aalsterse schepen ziet de filmpjes als een aanvulling op het boek dat hij drie jaar geleden al schreef. “Tijdens de coronapandemie ging ik vaak op internet een kijkje nemen. Ik zag er vaak filmpjes voorbijkomen over historische onderwerpen. Daarom kwam ik op het idee om ook over de Guldensporenslag eens iets te maken met beelden”, vertelt Van Overmeire. “Ook voor jonge mensen is dat interessant want het internet, dat is hun wereld. Het was een tof experiment. Het is ook de eerste keer dat ik een script schreef en vervolgens op locatie ging filmen. Alle feiten worden op een luchtige manier verteld. Misschien dat het mensen toch aan het denken zet om zich in die Guldensporenslag wat meer te verdiepen.”

Krijgen de kinderen de geschiedenis van de Guldensporenslag niet meer onderwezen op school ?

“Dat zal er van afhangen wie de betrokken leerkracht is. Sommige leraars zullen er zeker naar verwijzen, anderen dan weer niet. En er zijn intussen ook nieuwen tendensen geslopen in het verhaal van die Guldensporenslag. Moderne historici willen graag mythes ontrafelen maar creëren intussen weer nieuwe mythes. Zo wordt vandaag vaak geopperd dat ook Walen meevochten aan de zijde van de Vlamingen. Of dat de Brabanders meevochten met de Fransen. Dat zijn allemaal verhaaltjes die de bedoeling hebben om de Vlaamse beweging te schaden. En die behandel ik ook in mijn filmpjes. Het is namelijk foute informatie. Ik omschrijf die nieuwe mythes als een wijsneuzenalarm.”

Het klopt toch dat heel wat Brabanders niet meededen aan die veldslag ?

“Ik leg uit hoe de Hertog van Brabant, aan het begin van de oorlog, aan de kant van de Vlamingen stond. Tijdens de Guldensporenslag stelde Brabant zich neutraal op. Maar nadien koos de hertog weer voor Vlaanderen. En er waren inderdaad Brabanders die meevochten met de Fransen, maar evengoed waren er Brabanders die het leger van de Vlamingen versterkten. Het verhaal is veel genuanceerder dan sommige historici ons willen laten geloven.”

U hebt het ook over de Walen, maar die term bestond toen toch nog niet ?

“Ik probeer het verhaal te vertellen op een manier dat het vandaag ook nog bevattelijk is. Als we spreken over het Vlaanderen van 1302, dan spreken we natuurlijk over het Graafschap Vlaanderen dat niet dezelfde grenzen had als het Vlaanderen van vandaag. Wallonië bestond toen niet. Maar het Waals, als Romaans dialect, was er wel al. En er was ook sprake van Waals-Vlaanderen. Dat waren de Franstalige gebieden die bij Vlaanderen hoorden. Het woord ‘Waals’ bestond dus eigenlijk wel, maar omschreef niet het gewest zoals we dat nu kennen.”

“De werkelijkheid was ook redelijk complex. De Guldensporenslag was geen sensationele onafhankelijkheidsstrijd, maar er waren wel degelijk nationalistische elementen van kracht. De Vlamingen vochten tegen een vreemde overheersing. Dat blijkt ook uit bronnen die nadien werden opgetekend, zowel in Franse als Vlaamse documenten. De Franse koning streed tegen de Vlamingen. Maar je kan die strijd niet vergelijken met het hedendaagse nationalisme. Bij sommige historici is het vandaag bon ton om het nationalistische aspect van 1302 weg te moffelen. Dat is goed voor hun carrière. Maar goed, de bronnen zijn wat ze zijn.”

U maakte 28 jaar deel uit van de nationale politiek. Mis je het halfrond niet ?

“Ik heb voldoende bezigheden, hoor. Ik ben nog altijd schepen in Aalst, eerste schepen zelfs in een stad met 87.000 inwoners. Daar heb ik de bevoegdheden Onderwijs, Integratie en Vreemdelingenzaken en Erfgoed. Ik dus nog altijd voltijds met politiek bezig.”

“Het parlement mis ik niet. Ik had het voorrecht om er 28 jaar deel van uit te maken, en dat volstond. Ik had het allemaal wel een beetje gezien. Het is goed om op tijd te vertrekken uit de nationale politiek. Dat is beter dan dat ze je komen melden dat het tijd is om op te stappen.”

In 2010 ruilde u het Vlaams Belang voor N-VA. Nooit spijt gehad van die overstap ?

“De voorbije 10 jaar heb ik binnen de N-VA heel veel goede dingen kunnen doen. Spijt heb ik dus niet. Een politieke partij is in mijn ogen geen religie waartoe je je bekeert. En het is ook geen kloosterorde waar je intreedt om vervolgens de buitenwereld als vijandig te beschouwen. Een politieke partij is een middel om de samenleving in goede richting te veranderen. En dat kan alleen door deelname aan het beleid, door overleg te plegen met anderen, door redelijkheid. Dat is de enige manier om stappen vooruit te zetten.”

Facebook/Karim van Overmeire .

(66) 1/8 De Guldensporenslag – Karim Van Overmeire – YouTube .

Foto’s (c) Gazet van Hove .