door Pieter Van Berkel in ’t Pallieterke .

Moslimbroeders zijn islamisten !

Volgens die nota heeft Haouach “nauwe contacten met de Moslimbroederschap”. Nog volgens de Staatsveiligheid is Haouach, “zover wij weten”, zelf geen lid van de Moslimbroederschap. Het kan evenwel niet uitgesloten worden dat Haouach “zelf niet (volledig) op de hoogte is van het feit dat zij nauwe contacten onderhoudt met de Moslimbroederschap”.

De Staatsveiligheid ontving ook informatie dat Haouach de “Ligue islamique interculturelle de Bruxelles (LIIB) frequenteert”. Volgens de inlichtingendienst is dit “een van de belangrijkste Belgische organisaties die banden hebben met de Moslimbroederschap“. Ook zou zij “bevriend zijn met het hoofd van de Belgische tak van de Moslimbroederschap”. Die informatie zou volgens de nota nog geëvalueerd moeten worden.

De Broeders

De Moslimbroederschap – in de Arabische volksmond doorgaans de Ikhwān of Broeders genoemd – is een van oorsprong Egyptische beweging, in 1928 opgericht door Hassan al-Banna, de aartsvader van het moderne islamisme. De beweging kent intussen tal van wereldwijde vertakkingen en filialen, zoals Ennadha in Tunesië en Hamas in Palestina. Ook de Turkse AKP van president Recep Tayyip Erdogan werd sterk beïnvloed door de Moslimbroederschap.

de club van Haouach …

De Moslimbroederschap is dus niet één strak afgelijnde organisatie, maar kent wereldwijd verschillende verschijningsvormen, gaande van openlijk militant islamistisch, tot schuilgaand achter een façade van gematigdheid. In het Westen gaat de beweging schuil achter tal van verenigingen en belangengroepen die geregeld van naam veranderen.

De Europese filialen van de Moslimbroederschap pleiten doorgaans niet openlijk voor het omverwerpen van de seculiere staat of het islamiseren van de samenleving, maar beroepen zich veeleer op westerse instellingen en wetten om ‘religieuze vrijheden’ te verwerven en ‘discriminatie’ of islamofobie aan te vechten. Denk daarbij aan het kunnen dragen van een hoofddoek.

Lidmaatschap

Over ‘lidmaatschap’ van de organisatie schreef de Senaatscommissie Inlichtingen in 2001 overigens het volgende : “De Moslimbroederschap heeft al bijna twintig jaar een clandestiene structuur in België. De identiteit van de leden is geheim; zij opereren met de grootst mogelijke discretie.”

De vraag is dus niet zozeer of Haouach officieel ‘lid’ is, maar wel of ze – al dan niet bewust – deel uitmaakt van het netwerk van vzw’s en personen die gelieerd worden aan de Moslimbroeders. In dat licht zijn de “deelnames aan verschillende bijeenkomsten en maaltijden die werden georganiseerd door verenigingen en anderen die banden hebben met de Moslimbroederschap”, waarvan de nota gewag maakt, veelzeggender.

Volgens de Staatsveiligheid werd dit gerapporteerd door “derden”. Het gaat vermoedelijk om informatie die ook door het Observatoire des Fondamentalismes à Bruxelles naar buiten werd gebracht.

Het Observatoire maakt gewag van een netwerk van Brusselse moslima’s, waaronder Haouach, die zich treffen in aan de Moslimbroederschap gelieerde organisaties als de Ligue des Musulmans de Belgique, de Federation of Islamic Organisations in Europe, Femyso, de European Forum of Muslim Women, het European Muslim Network (een organisatie van het Zwitserse Moslimbroederschap-boegbeeld en kleinzoon van al-Banna Tariq Ramadan) en het recent in opspraak geraakte Collectif Contre l’Islamophobie en Belgique (CCIB).

Haouach : “Moslimgemeenschap helaas niet verenigd”

Haouach was niet alleen aanwezig op een etentje van de European Forum of Muslim Women (EFOMW), maar figureerde zelfs in een verslag dat die organisatie in juni 2020 publiceerde. Het rapport, getiteld “Welke plaats voor moslimvrouwen in de Belgische samenleving”, bevat interviews met een 11-tal Belgische moslimvrouwen, waaronder Haouach.

Op de vraag hoe ze naar de plaats die moslimvrouwen in de Belgische samenleving krijgen kijkt, antwoordde ze in dat verslag : “Helaas is onze gemeenschap achtergebleven, we zijn een echte politieke kracht, maar we zijn niet verenigd. Er bestaat geen echte lobby. We zijn helemaal niet georganiseerd om druk uit te oefenen.” Tegelijkertijd betreurde ze naar eigen zeggen dat moslims op politici stemmen die wetten invoeren die niet in het voordeel zijn van moslims. Het gaat onder meer om wetten rond ritueel slachten of het dragen van een hoofddoek.

Opmerkelijk feit: nadat de passage op 8 juni door het Observatoire werd opgemerkt, werd het document op 11 juni offline gehaald en aangepast. De passage over politieke druk, lobbywerk en organisatie van de moslimgemeenschap werd vakkundig verwijderd.

De ex-regeringscommissaris wordt evenwel niet genoemd als lid van de aan de Moslimbroederschap gelinkte organisaties, maar ze komt wel, onder meer door samen te figureren in het hierboven genoemde rapport van EFOMW, herhaaldelijk in contact met leden ervan.

Bruxelloise et voilée 

Haouach is tevens de oprichtster van Bruxelloise et voilée – tegenwoordig herdoopt tot Les Cannelles, een organisatie die tal van gesluierde Brusselse vrouwen opvoert om discriminatie aan te kaarten. Op de Facebookpagina van Bruxelloise et voilée werden video’s gedeeld van de EFOMW, met een oproep zich aan te sluiten bij de organisatie. Daarnaast wordt inhoud gedeeld van onder meer de CCIB en Femyso, de jeugdvereniging van de Moslimbroeders.

Bruxelloise et voilée deelde ook een verslag over islamofobie van de Turkse, aan Erdogan gelieerde denktank SETA. Het Belgische luik van dat rapport werd geschreven door voormalig Femyso-lid Amina Easat Daas. Haouach ondertekende in 2015 ook zelf de tekst Convergences musulmanes de Belgique contre la radicalisation et pour la citoyenneté, die door het Moslimbroederschap- en Tariq Ramadan-filiaal European Muslim Network werd opgesteld.

Zelf ontkent Haouach ten stelligste lid te zijn van de Moslimbroeders, of zelfs maar van de beweging gehoord te hebben.

Foto’s (c) Gazet van Hove.