door Wannes Neukermans in palnws.be .
Personen die over onvoldoende bestaansmiddelen beschikken kunnen beroep doen op het leefloon of equivalent leefloon bij het OCMW. De kostprijs van de leeflonen liep vorig jaar op tot meer dan een miljard euro. Nooit werd er meer uitgegeven aan leeflonen. Opvallend is het hoge aandeel niet-Belgen met 36%. Aangezien nieuwe Belgen of allochtonen met de dubbele nationaliteit als Belg worden gecatalogeerd, ligt het aandeel van mensen met een migratieachtergrond in de realiteit zelfs nóg hoger.
Open grenzen en open sociale zekerheid niet verenigbaar
Volgens Theo Francken zijn open grenzen en een open sociaal zekerheidsbeleid onverenigbaar. “Om het kapseizen van ons sociaal systeem te vermijden moeten we de toegang tot het grondgebied én de toegang tot onze sociale zekerheid beperken. Ik zal de minister van sociale zaken bevragen over deze cijfers. Ook de Nationale Bank zou hier verder onderzoek naar mogen verrichten.”
Daarnaast baren de algemene leeflooncijfers Francken zorgen. Terwijl er in 2019 227.263 leefloners waren, steeg dit in het coronajaar 2020 tot 230.921 mensen, een stijging met 1,6%. “Ondanks de massale miljardensteun aan economie en samenleving tijdens Corona zijn er toch mensen die door de mazen van het net glippen en bij het OCMW moeten aankloppen. We mogen hen niet uit het oog verliezen”, aldus Francken.
Foto’s (c) Gazet van Hove.