door Mathildis in ’t Pallieterke .

De Gentse Universiteit ligt onder vuur omdat ze een stuk bos wil rooien. Op campus De Sterre moeten bomen en groen wijken voor een nieuw studentenhome met 212 studentenkoten. De provincie Oost-Vlaanderen heeft al een vergunning afgeleverd. Er is echter zoveel commotie dat het maar de vraag is of de universiteit met het plan zal kunnen doorgaan.

Een petitie “Red 4.000m² bos aan De Sterre” verzamelde op enkele dagen tijd meer dan tienduizend handtekeningen. Wetenschappers van de Gentse universiteit keren zich openlijk tegen hun eigen werkgever en legden in de media uit dat dit een waardevol ‘micro-bos’ is met een biodiversiteit, dat niet zomaar kan vervangen worden door elders nieuwe bomen te planten. De universiteit heeft het moeilijk om zich te verdedigen tegen het verwijt dat zij haar eigen principes van duurzaamheid en klimaatneutraliteit schendt.

Stad Gent in de hoofdrol

De partij Groen wil niet dat studenten in gewone appartementen of huizen op kot zitten. De groenen denken dat die woningen ter beschikking houden voor gezinnen de hoge woningprijzen zal verlagen. Maar daarvoor moeten er tienduizenden extra studentenkoten gebouwd worden (Gent heeft veertigduizend kotstudenten). Groen laat dat niet graag over aan de private markt en wil dat de onderwijsinstellingen hun eigen studentencomplexen bouwen. Het nieuwe studentenhome van UGent komt er op aandringen van de stad. De stad heeft strenge regels opgelegd: studentencomplexen moeten grootschalig zijn en een voltijdse beheerder hebben die zorgt dat er geen overlast is. Het bosje aan De Sterre ligt naast een bestaand studentenhome. De beheerder daarvan zal ook instaan voor het nieuwe home. Dat bespaart de universiteit de kosten voor een tweede. Er mag gebouwd worden, daar heeft Stad Gent voor gezorgd.

Gent heeft net een RUP-Groen (Ruimtelijk UitvoeringsPlan) goedgekeurd met als doel bestaande bosjes in woongebieden, industrieterreinen enzovoort, te beschermen. Gent heeft een RUP-Groen (Ruimtelijk UitvoeringsPlan) opgemaakt met als doel bestaande bosjes in woongebieden, industrieterreinen enzovoort, te beschermen. Een hele reeks versnipperde gebiedjes (in totaal 373 hectare) worden omgezet in zone voor natuur of bos.

Het ‘sterrebos’ is niet opgenomen in dat RUP, andere delen van campus De Sterre wel. Het stadsbestuur, inclusief de partij Groen, heeft er bewust voor gekozen om bouwen op die plek toe te staan.

Het Vlaams agentschap Natuur en Bos ging enkele dagen geleden in beroep tegen de vergunning. De hele procedure moet worden overgedaan maar nu op Vlaams  niveau. Het lot van het ‘sterrebos’ ligt daarmee in handen van minister Zuhal Demir.

Vervelende zaak voor Groen en haar nevenorganisaties

zit in slechte papieren

Groen bestuurt ook mee in de provincie Oost-Vlaanderen. De deputatie heeft het rooien van de bomen en de bouw van het studentencomplex goedgekeurd, ondanks een negatief advies van het Vlaams Agentschap voor Natuur en Bos. Een bijzonder vervelende situatie voor de klassieke milieuorganisaties die nauwe banden hebben met de groene partij. Ook Vlaanderens grootste natuurvereniging Natuurpunt is betrokken, want de omgehakte bomen worden gecompenseerd op terreinen van Natuurpunt in Zottegem. Bomen omhakken in Gent om erbij te planten in het verre Zottegem, dat vinden veel Gentenaars nog het ergste van al.

 

Foto’s (c) Gazet van Hove.