Het gemeentebestuur nam recent een beslissing over de aanvraag voor een omgevingsvergunning om de 100-jarige beukendreef te rooien en opnieuw aan te planten. Het verleende de omgevingsvergunning onder bijzondere voorwaarden. Het gaat dan o.a. over dringende ingrepen als de veiligheid niet langer gegarandeerd is naar personen of woningen, of wanneer er een risico is op ernstige schade aan de kerosinepijpleiding van de NAVO, die onder de dreef door loopt. Er moet tevens een begeleidingscommissie opgericht worden in het kader van de opmaak van een beheerplan, waarbij rekening wordt gehouden met de natuur- en erfgoedwaarde van de dreef. Die commissie kwam samen op 17 september.
Deze beslissing kwam er nadat Defensie zich akkoord verklaarde met het behoud van 23 beuken en 2 lindebomen in de historische dreef van Moretus aan de Holleweg en de Lintacker. Voordien had Defensie nog aangedrongen om de bomen te rooien die in de veiligheidszone van de pijpleiding staan.
Erfpacht voor 50 jaar
Graaf Reynald Moretus en jonkheer Henri Moretus, enerzijds, en burgemeester Koen T’Sijen, anderzijds, hebben vorige week een principieel akkoord bereikt om de dreef gedurende 50 jaar via een erfpachtovereenkomst over te dragen. De dreef blijft in eigendom van de familie Moretus, maar middels een erfpachtovereenkomst zal het zakelijk recht om de dreef te onderhouden en te gebruiken worden overgedragen.
Dat betekent dat het volledige beheer van de dreef, i.c. het gedeelte gelegen tussen de Vredeborgstraat en de Doornstraat, onder de verantwoordelijkheid van de gemeente zal komen. Het publiek toegankelijke karakter van de dreef is tevens gegarandeerd voor de volgende 50 jaar. Het betreft hier een oppervlakte van 8.705 m². Ook het onderhoud en de restauratie van de kapel, gewijd aan de katholieke eredienst, zal onder de overeenkomst vallen. Uiteraard zal ook de verantwoordelijkheid inzake schadegevallen met betrekking tot de ondergrondse pijpleiding en bomen bij de gemeente berusten.
De gemeente kan zo een beleid ontwikkelen waarbij er gestreefd wordt naar het maximaal behoud van de dreef met een publiek karakter. Ook de al dan niet geleidelijke vernieuwing van de dreef op langere termijn zal onder regie van de gemeente vallen, evenwel na het nodige advies van alle experten in de opgerichte dreefcommissie en na het bekomen van de vereiste omgevingsvergunning.
Samenwerking met Kempens Landschap
In het kader van de opmaak van een erfpachtovereenkomst is Boechout op haar beurt in gesprek met de Stichting Kempens Landschap om in opdracht van de gemeente op te treden als erfpachter. Kempens Landschap ressorteert onder de bevoegdheid van de provincie Antwerpen en is actief in 65 gemeenten. De burgemeester maakt deel uit van de Raad van Bestuur van Kempens Landschap.
Kempens Landschap is een landschapsvereniging en staat al 24 jaar garant voor behoud en herstel van typische landschappen in de provincie Antwerpen. Natuur, kastelen, molens, bossen … of een combinatie van al die elementen, krijgen dankzij Kempens Landschap nieuwe en duurzame, op de toekomst gerichte invullingen. Kempens Landschap brengt gemeenten, overheden en private partners bij elkaar voor het behoud van ons tastbaar verleden en onze mooie landschappen.
Een samenwerking met Kempens Landschap biedt het voordeel dat voor beheeropdrachten voor de dreef (bv. trekproeven op bomen, bodemonderzoek, snoeiwerken, enz…) kan gerekend worden op extra subsidies. Bij akkoord zal Kempens Landschap de erfpachtvergoeding van 60.000 euro dragen; de gemeente Boechout verleent een bijdrage van 20% van deze vergoeding aan Kempens Landschap.
Foto’s (c) Gazet van Hove.