door Anton Schelfaut in palnws.be .

Ecolo-covoorzitter Jean-Marc Nollet roept de federale regering maandag in de krant L’Avenir op om sans-papiers legaal aan het werk te zetten. Ze zouden kunnen helpen om het tekort aan arbeidskrachten in bepaalde sectoren als de horeca en bouw weg te werken, meent hij. Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken verwijst het voorstel meteen naar de prullenbak. “Illegalen moeten niet ingezet worden in knelpuntberoepen, maar in gesloten terugkeercentra”, benadrukt hij.

In een interview wijst Nollet erop dat “meer dan 200.000” vacatures niet ingevuld geraken, terwijl “er genoeg arbeidskrachten beschikbaar zijn en het enige wat zij willen is uit de zwarte economie te stappen”. 

“Ik stel voor dat sans-papiers die in België wonen, kunnen krijgen wat al voorzien is voor Oekraïense vluchtelingen”, aldus de Ecolo-covoorzitter. “Ik zou willen dat ze kunnen solliciteren, dat ze openstaande jobs kunnen krijgen en dat ze, op termijn, ook geregulariseerd kunnen worden omdat ze vaak ook al jaren in België zijn.” Hij vreest dat als er niet aan dergelijke oplossingen gedacht wordt, er op lange termijn problemen zullen zijn om de pensioenen te betalen.

Volgens Jean-Marc Nollet “wonen tussen 70.000 en 150.000 migranten zonder papieren al lange tijd in België” en kan “de helft” van hen in aanmerking komen voor zijn voorstel.

Gesloten terugkeercentra

Voor Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken moeten illegalen niet worden ingezet in knelpuntberoepen, maar in gesloten terugkeercentra. “Dit in afwachting van hun uitzetting naar het land van herkomst”, legt hij uit. “Bij Ecolo en Groen lijken ze maar niet te beseffen dat je zonder grenzen geen land hebt, en dat hetzelfde geldt voor verblijfsregels en nationaliteitswetten.”

Van Grieken wijst erop dat er in elk landsdeel ongeveer 200.000 werklozen zijn, en in Brussel nog eens 70.000. “Er is dus geen enkele nood om vreemdelingen die in overtreding zijn met onze verblijfswet en dus een misdrijf begaan, te belonen met een job”, oordeelt hij. “Bovendien gaan we zo een braindrain organiseren die getalenteerde mensen wegtrekt uit landen in volle ontwikkeling.”

“Het lijkt er opnieuw op dat de kortzichtig-linkse wens om nieuw kiesvee te krijgen en de egoïstisch-liberale wens voor lage lonen elkaar vinden bij politici als Jean-Marc Nollet”, besluit Van Grieken. “De kosten van dit desastreus opengrenzenbeleid zijn echter voor de maatschappij, de belastingbetalende Vlamingen dus. Het Vlaams Belang kiest echter resoluut de kant van die Vlamingen en dus tegen het beleid dat Nollet voorstaat.”

Bron : Belga | Eigen berichtgeving .

Foto’s (c) Gazet van Hove.