door Jurgen Ceder in ’t Pallieterke .
In het midden van een asielcrisis, een ontsporende inflatie, een oorlog in Europa en een dreigende recessie heeft men bij de VRT nog tijd gevonden om zich met echt belangrijke zaken bezig te houden. Een officieus censuurcommissariaat heeft daar beslist dat de humor van F.C. De Kampioenen ongepast is geworden in de huidige tijdsgeest en samenleving. 16 afleveringen worden voortaan geschrapt wegens racisme, homofobie of seksisme. Onder dat laatste valt blijkbaar een aflevering waarin Bieke niet gediend is met opdringerige versierpogingen van Boma.
Voorspelbaar kreeg de beslissing rugdekking van de politiek correcte garde. In De Standaard vindt Marc Reynebeau het normaal dat de reeks uitgezuiverd wordt van uitspraken die “niet meer van deze tijd” zijn. Hij pleit er zelfs voor om ook de films van De Kampioenen aan een “tweede visie” te onderwerpen.
Reynebeau heeft berekend dat uiteindelijk slechts 6 procent van de afleveringen wordt geschrapt. Dat valt nog mee, vindt hij. Misschien kunnen we voortaan 6 procent van zijn columns schrappen ? Dat valt nog mee, vind ik. Of misschien kunnen we 6 procent van de wereldliteratuur schrappen ? Het is heus niet alleen Othello van Shakespeare dat voortaan controversieel is geworden omdat hypergevoelige sneeuwvlokjes koortsachtig op zoek zijn naar woorden die iemand zouden kunnen kwetsen.
Dat F.C. De Kampioenen niet bepaald grote kunst is, is volstrekt irrelevant. Elke cultuuruiting is het product van haar tijd. Door er ons aan bloot te stellen, leren we juist over die tijd en zijn opvattingen. Het idee dat onze huidige opvattingen zodanig superieur zijn aan vroegere opvattingen dat we aan culturele censuur van het verleden moeten doen, is trouwens dom en arrogant.
Patrick Van de Perre is iets genuanceerder in Gazet van Antwerpen, maar ook hij vindt dat “een beetje minder De Kampioenen wel te verdedigen is”. Het probleem is dat het nooit bij “een beetje” blijft. Eerder waren al twee afleveringen van F.C. De Kampioenen geschrapt. Nu zijn het er zestien. In een volgende fase wordt de hele reeks ‘verboten’ en begint het censuurcommissariaat aan andere programma’s te knagen. In de VS en het VK is het al overvloedig gebleken : hoe meer men het monster van woke voedt, hoe meer honger het krijgt.
Geheime raad
De reacties uit politieke hoek lieten niet op zich wachten. Het was geen verrassing dat Tom Van Grieken en Theo Francken kritiek hadden op de beslissing van de VRT, maar ook Vooruit-voorzitter Rousseau en Open Vld’er Maurits Van De Reyde van Open Vld hekelden de censuur.
Wie binnen de VRT neemt dit soort beslissingen ? Blijkbaar bestaat daar een geheime ‘programmacharterraad’. Wie zit daarin ? Dat wil de VRT niet zeggen. Wat staat er in dat charter ? Dat is geheim. Welke afleveringen zijn om welke reden geschrapt ? Dat zegt men niet.
Het gegeven dat de VRT de censuur alleen in de schaduw durft bedrijven en de unaniem negatieve politieke reacties laten maar één conclusie toe : het is de linkse VRT, waar marginale opinies de plak zwaaien, die niet meer van deze tijd is. Tijd om die stal eindelijk uit te mesten.