door Wannes Neukermans in palnws.be .
De islamitische haatprediker Hassan Iquioussen (58) wordt op maandag 1 augustus uit Frankrijk gezet. Na een lange procedure kondigde minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin zijn uitzetting aan “wegens haatdragende opmerkingen over de waarden van de Republiek, inclusief secularisme”. Verschillende bronnen toonden al aan dat hij aanhanger was van een gewapende jihad en openlijk de strijd tegen de Franse republiek steunde. Nu hij het grondgebied van Frankrijk moet verlaten, wil Iquioussen misschien naar ons land verhuizen.
Hassan Iquioussen werd in 1964 geboren als kind van Marokkaanse immigranten, in de Noord-Franse stad Denain, in de buurt van Valenciennes. Iquioussen trouwde en kreeg vijf kinderen. Hij werd professor in de islam en doceerde onder andere moslimethiek aan een middelbare school. Sinds 2012 zendt hij via YouTube religieuze lessen uit en organiseert hij conferenties.
Moslimbroederschap
Een rapport over de islam omschreef Iquioussen in 2018 al als “een vertegenwoordiger van de hardste en meest kwaadaardige standpunten van de Moslimbroederschap in Frankrijk over onderwerpen als de status van vrouwen en joden”. In het kader van een landelijk onderzoek tegen islamisme organiseerde de Franse gendarmerie in oktober 2020 een inval in zijn huis. Begin 2022 getuigde een afvallige moslim tegen hem. Hij verklaarde dat de haatprediker “de gewapende jihad en de strijd tegen Frankrijk predikte op conferenties”.
Zo beschuldigde hij joden ervan “continu complotten op te zetten tegen de islam en moslims” en noemde hij ze “gierige woekeraars”. Hij verklaarde ook dat de verschillende islamitische terreuraanslagen “pseudo-aanvallen, bedoeld om niet-moslims bang te maken van de islam en moslims”. Daarnaast deed hij verschillende uitspraken over vrouwen. Zo zou het volgens hem normaal zijn dat er geweld ontstaat indien een vrouw weigert eten te voorzien voor haar man en hun kinderen.
Verhuis naar België
Op 18-jarige leeftijd deed Iquioussen, op verzoek van zijn vader, afstand van de Franse nationaliteit. Dat stelde de noordelijke prefectuur van Frankrijk in staat om zijn verblijfsvergunning begin dit jaar niet te verlengen. Na een procedureslag kondigde minister van Binnenlandse Zaken Gérald Darmanin aan dat hij op 1 augustus Frankrijk moest verlaten. Gezien hij ook niet zomaar in Marokko zal kunnen gaan wonen, zal hij vermoedelijk een verblijfsvergunning aanvragen in België, om dicht bij zijn familie te kunnen blijven.
Kamerlid Theo Francken (N-VA) hoopt echter dat ons land de man ‘persona non grata’ verklaart. “Haatpredikers zijn niet welkom in ons land”, reageert hij. Samen met onder andere partijgenoot Jan Jambon richtte Francken een omzendbrief en databank ‘haatpredikers’ op. “België kan haatpredikers uitzetten, maar hen ook preventief de toegang weigeren.”
Ook MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez hoopt dat België stappen onderneemt. “Als deze informatie wordt bevestigd, moeten we ervoor zorgen dat dit (zijn verhuis naar België, red.) onmogelijk wordt”, schrijft hij op Twitter. “België mag niet de veilige haven voor islamisme in Europa worden, zoals al te vaak het geval is geweest. In het bijzonder in twee gemeenten.” Daar wijst ook Kamerlid Dries Van Langenhove (Vlaams Belang) op : “Door het wegkijken van verschillende overheden hebben islamistische haatpredikers hier jarenlang ongestoord kunnen opereren en is Molenbeek kunnen uitgroeien tot een broeihaard van extremisme. Laten we dit niet vergeten en verhinderen dat nieuwe haatpredikers zich hier kunnen vestigen.”
Het Vlaams Belang vindt eveneens dat er voor Iquioussen geen plaats moet zijn in België. “Het is aan de Belgische regering om ervoor te zorgen dat deze haatprediker de toegang tot het land geweigerd wordt”, zegt Van Langenhove. “Het is al erg genoeg dat er recent IS-vrouwen zijn kunnen terugkeren. Laten we niet de fouten uit het verleden opnieuw maken en dus geen onderdak verschaffen aan dit soort individuen.”
Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) nuanceert echter en zegt dat de man (nog) geen verblijfsvergunning heeft aangevraagd in België. “Ik volg de situatie op. Haatpredikers zijn in elk geval niet welkom”, aldus de staatssecretaris.