door Anton Schelfaut in palnws.be .

Barbara Pas

In vergelijking met hun bevolkingsaandeel krijgen de Vlamingen te weinig jobs bij de federale overheid. De Franstalige oververtegenwoordiging kost Vlaanderen maar liefst 5.262 betrekkingen, zo blijkt uit onderzoek van Vlaams Belang-Kamerfractieleider Barbara Pas. “Het toont nog maar eens aan hoe nadelig en onaanvaardbaar het is dat er federaal geregeerd wordt zonder Vlaamse meerderheid”, hekelt ze.

Bij de federale overheid waren op 31 december 2021 72.396 Belgen aan de slag, verspreid over 93 verschillende administraties. Aangezien de Vlamingen ongeveer 60 procent van de Belgische bevolking uitmaken, zou men redelijkerwijze mogen verwachten dat 6 op de 10 jobs in de federale ambtenarij naar Vlamingen gaan. 

Uit onderzoek van Vlaams Belang-Kamerfractieleider Barbara Pas blijkt echter dat de Vlamingen in werkelijkheid slechts 52,2 procent van deze jobs bezetten. 47,6 procent ervan gaat naar Franstaligen. “Dat komt neer op een forse ondervertegenwoordiging van de Vlamingen en een sterke oververtegenwoordiging van de Franstaligen”, oordeelt Pas. “Als men berekent hoeveel jobs deze forse scheeftrekking ons kost, dan komen wij uit op niet minder dan 5.262 betrekkingen.”

Koloniale toestanden

Hoewel er verschillen zijn tussen de verschillende categorieën van instellingen, is de Vlaamse ondervertegenwoordiging alomtegenwoordig. Zo krijgen Vlamingen bij de instellingen van openbaar nut 54,1 procent van de jobs. Bij de FOD’s en POD’s bezetten ze slechts 53,1 procent van de ambten. Bij de instellingen van sociale zekerheid is dat 51,3 procent en bij de ‘speciale korpsen’ 50,1 procent.

De federale wetenschappelijke instellingen, waar de Vlamingen slechts 46,2 procent van de jobs krijgen, zijn voor Pas “het absolute dieptepunt”. “Er heersen werkelijk nog koloniale toestanden op dat vlak”, hekelt ze. “Het gaat hier vooral om hooggeschoolde jobs, wat betekent dat honderden interessante en lucratieve carrières aan de neus van onze getalenteerde hooggeschoolde Vlaamse jongeren voorbij gaan.”

Forse achteruitgang

Verder wijst Pas erop dat de situatie de voorbij tien jaar alleen maar is verslechterd. Het aandeel Vlamingen dat een federale job heeft is in die periode met één procentpunt gezakt, van 53,2 procent tot 52,2 procent. “Vooral het laatste jaar, onder deze linkse, paars-groene regering zonder Vlaamse meerderheid, is er een forse achteruitgang vast te stellen”, schetst de Kamerfractieleider. “Het toont nog maar eens aan hoe nadelig en onaanvaardbaar het is dat er federaal geregeerd wordt zonder Vlaamse meerderheid.”

Tot slot schuift Pas twee oplossingen naar voren om de verhoudingen opnieuw in evenwicht te brengen, zijnde een inkrimping van de Belgische ambtenarij aan Franstalige kant en de overheveling van nieuwe federale bevoegdheden naar de deelstaten, samen met het bijhorend personeel. “Dat laatste is kennelijk de enige doeltreffende manier om een einde te maken aan deze permanent ingebakken Belgische jobdiefstal”, besluit ze.

Bron : Eigen berichtgeving .