door Wannes Neukermans in palnws.be .
Het geweld tegen veiligheidsprofessionals zoals politie en brandweer neemt alsmaar toe. Hoe zou jij dat probleem oplossen ? Die vraag stelt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden zich op haar Instagrampagina, in het kader van de campagne ‘Wederzijds Respect’. De campagne kwam er op initiatief van de minister “om veiligheidsprofessionals en burgers dichter bij elkaar te brengen”.
Jaar na jaar worden in België recordaantallen van geweldfeiten tegen veiligheidsdiensten genoteerd. In 2020 ging het om 21.986 geweldplegingen tegen politiediensten, of meer dan 35 per dag. Problematisch, vindt ook politievakbond VSOA. Het feit dat amper één op de drie daders van geweld tegen de politie voor de rechtbank moet verschijnen, is schandalig. Hoewel minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (cd&v) al vaak aankondigde hier actie tegen te ondernemen, lijkt er in de praktijk bitter weinig te veranderen. “Politiek getoeter”, noemde de politievakbond het nog in maart 2022.
“Hier moet iets aan gedaan worden. Geweld tegen de politie mag niet het nieuwe normaal worden”, vertelde Mario Thys van de Brusselse politievakbond NSPV enkele maanden geleden. Dat beseft minister Verlinden nu ook : met de campagne ‘Wederzijds Respect’ wil ze dat geweld tegengaan. “De campagne focust op verbinding als dé manier om het vertrouwen tussen de burger en de veiligheidsberoepen te verhogen. Een versterking van het vertrouwen zorgt voor meer respect. Dit kan op zijn beurt een impact hebben op het tegengaan van de agressie en het geweld tussen burger en veiligheidsberoepen”, lezen we op de website van de campagne. De campagne wil onder meer inzetten op sensibiliseren, informeren en een netwerk van ‘sleutelpartners’ om een dialoog te organiseren tussen burger en politie.
(Lees verder onder de foto.)
Verlinden bevraagt de burger
Maar welke stappen wil de minister van Binnenlandse Zaken nu concreet zetten om geweld tegen veiligheidsdiensten tegen te gaan ? Ze is er zelf ook nog niet volledig uit, zo blijkt. Aan haar Instagram-volgers stelt ze daarom de volgende vraag : “Geweld tegen veiligheidsprofessionals zoals politie en brandweer neemt alsmaar toe. Hoe zou jij dit oplossen ?” Ondanks het fiasco van de burgerbevraging blijft Annelies Verlinden de mening van de bevolking dus belangrijk vinden.
Politievakbond VSOA formuleerde op Twitter alvast een antwoord op de vraag : nultolerantie voor geweld tegen de politie. Dinsdagavond raakte er namelijk nog een politieagente van de zone Brussel Hoofstad Elsene gewond tijdens een interventie op de Zuidfoor. Verschillende omstaanders werkten de politie zelfs bewust tegen om de verdachten de arresteren.
Respect langs één kant
Aangezien hij “slechts zeer sporadisch” actief is op Instagram, besloot Kamerlid Ortwin Depoortere (Vlaams Belang) om zijn antwoord op vraag van Verlinden hier te formuleren : “Nultolerantie, uiteraard !” Volgens hem is de slogan (wederzijds respect) van de campagne ten eerste al fout. “Ik heb altijd al gezegd dat respect vooral langs één kant ontbreekt en moet terugkomen”, aldus de politicus. “Wederzijds Respect is een term die dient om de problemen te verbloemen en het wangedrag van die jongeren goed te praten.”
Dat Verlinden wil inzetten op dialoog tussen de burger en de veiligheidsdiensten, is een goede zaak. “Hoe meer dialoog, hoe beter”, vindt ook de VB-politicus. Maar het probleem ligt elders : “In Brussel worden er ambulanciers en brandweermannen in de val gelokt, veiligheidsdiensten kunnen niet meer uitrukken zonder politiebescherming. Dáár moet de minister iets aan doen, en met dialoog alleen ga je er niet komen.”
Geweld tegen politie moet volgens hem daarom een strafverzwarende omstandigheid zijn. “Er moet bij het plegen van elke vorm van fysiek geweld tegen politieambtenaren, bij het uitoefenen van hun beroep, een afzonderlijke verzwarende omstandigheid worden ingevoerd. En het parket moet wat ons betreft bij elke vorm van fysieke geweld dagvaarden. Van seponeren mag geen sprake zijn. Wie niet horen wil, moet voelen.”
Inmiddels reageerde MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez ook al op het continue geweld tegen politiediensten. Hij kondigt aan dat zijn partij tijdens de eerste Kamerzitting na het zomerreces zal pleiten voor verzwarende omstandigheden bij geweld op politie.
Ook politie moet veranderen
Begin juni werden 29 leden van de Antwerpse lokale politieafdeling en het Veiligheidskorps van de FOD Justitie door de raadkamer doorverwezen naar de rechtbank. Ze worden verdacht van pesterijen en racisme in een interne chatgroep.
Intussen kondigde de Vivaldi-ministerraad nog een interfederaal actieplan tegen racisme goed. In het actieplan gaat bijzondere aandacht uit naar racisme binnen de politiediensten en mensen die actief zijn bij asiel en migratie. De overheid wil die medewerkers extra opleidingen aanbieden. Zo zullen de Dienst Vreemdelingenzaken (DVZ) en Fedasil hun opleidingsaanbod evalueren en aanvullen met thema’s als racisme en onbewuste en onbedoelde vooroordelen.
“Onbegrijpelijk”, vindt Depoortere die controle van politiediensten. “Onze politie is de meest gecontroleerde van heel Europa, met het comité P, de parlementaire commissie, de minister zelf… We moeten stoppen met steeds de vinger te wijzen richting de politie”, redeneert hij. “Er zullen wel wat rotte appels bij de politiediensten zitten, maar het grote probleem zijn de Brusselse jongeren die steeds minder respect hebben voor onze ordediensten.”
Bron : Eigen Redactie .
Foto’s (c) Gazet van Hove.