door Sonja Dahlmans in palnws.be .

In het jaarrapport van de internationale organisatie IMPACT-se, waarin schoolboeken uit Qatar zijn onderzocht op haatspraak, staat dat er nog altijd problematische teksten over mensen van andere religies in staan. Bijvoorbeeld over Joden, christenen, maar ook over ongelovigen en polytheisten. Kinderen in diverse leeftijdsgroepen worden met dergelijke teksten geconfronteerd. Het rapport laat wel weten dat er een aantal wijzigingen zijn aangebracht.

Eerdere jaarrapporten lieten volgens de organisatie de interne spanningen in Qatar zien. Enerzijds wil het land affiniteit met de islam tonen, anderzijds heeft het de wens gezien te worden als een open, progressieve actor in de regio. Van de 88 voorbeelden van kwalijke teksten, blijven er nog 27 over in het nieuwe lesmateriaal. Het gaat hierbij om lesmateriaal dat in tegenspraak is met de internationale standaard wat betreft vrede en tolerantie. IMPACT-se, de samensteller van het rapport, is positief over de ontwikkelingen, maar zegt wel dat het gewenste resultaat erg langzaam wordt bereikt.

Israël

De grootste vooruitgang zou zijn geboekt met antisemitisch materiaal. Dit zou nu minder voorkomen in de lesboeken. Wel krijgt de staat Israël nog altijd disproportioneel veel aandacht in het lesmateriaal, hoewel de vijandige toon die het materiaal voorheen bevatte, momenteel in mindere mate zou voorkomen. Zo wordt het zionisme niet langer aangeduid als een racistische, politieke beweging, maar wordt dit nu aangeduid als enkel een politieke beweging. Ook wordt Hamas niet langer beschreven als een legitieme organisatie van islamitisch verzet gericht tegen het ‘Zionistische project.’ Wel wordt Israël, aangeduid als Palestina, een Arabisch, islamitisch land genoemd dat de studenten volgens het lesmateriaal zouden moeten helpen bevrijden van de Israëlische bezetting.

haat tegen de Joden

Christenen

Het lesmateriaal bevat enkele voorbeelden waarin juist de gezamenlijke band tussen christenen en moslims in Palestina wordt aangehaald, waarbij de Joodse connectie met het land wordt genegeerd. De teksten doen voorkomen alsof Joden geen aanspraak hebben op het Heilige Land, noch dat men met Joden samen zou kunnen leven. Een voorbeeld hiervan is dat er wordt gezegd dat “de harten van moslims en christenen nauw zijn verweven met het Palestijnse land.”

Een tekst die werd gebruikt om studenten grammatica te leren, waarin excessief geweld tegen Joden en christenen werd verheerlijkt, werd verwijderd. Ook wordt christianisering niet langer omschreven als een politieke en koloniale beweging. Wel wordt er nog altijd verwezen naar het christendom en het Jodendom als religies die zouden zijn gecorrumpeerd. Studenten worden nog altijd aangeleerd dat ongelovigen naar de hel gaan en dat moslims door Allah gezegend zijn om hen te haten. Moslims zouden zich moeten schamen wanneer zij deze haat richting ongelovigen niet voelen.

Een heel hoofdstuk in een tekstboek voor studenten is gewijd aan kufar (ongelovigen). Dit wordt als het absolute tegenovergestelde van de islam gezien. Polytheisten worden geportretteerd als leugenaars en kwaadaardig volgens islamitische richtlijnen. Polytheisten worden immoreel geacht en zullen in het hiernamaals door Allah worden gestraft, zo staat er nog altijd te lezen. Intolerantie jegens niet-moslims wordt nog altijd aangemoedigd en wordt zelfs gezien als een centraal aspect van de islam.

Mensenrechten in Qatar

Mensenrechten en gelijkwaardigheid van alle mensen staan in Qatar nog altijd onder grote druk. Van 21 november tot en met 18 december vindt in Qatar het wereldkampioenschap voetbal plaats. In de voorbereiding daar naartoe zijn er reeds een aantal problemen waargenomen. Zo werd speelgoed met een regenboogthema in de ban gedaan en zou een tiental door de Wereldvoetbalbond (FIFA) aangewezen hotels homoseksuele stellen hebben geweigerd of werd hen verzocht zich ‘minder homoseksueel te gedragen.’

Er zouden volgens onafhankelijk onderzoek in tien jaar tijd 6.500 doden zijn gevallen bij de bouw van voetbalstations in aanloop van het wereldkampioenschap in Qatar. Dit aantal wordt o.a. omstreden door FIFA-voorzitter Infantino die claimt dat het om drie doden zou gaan. Het werken aan de stadions zou de buitenlandse gastarbeiders in Qatar volgens Infantino juist waardigheid en trots hebben bezorgd.

Foto’s (c) Gazet van Hove.