door Pieter Van Berkel in ’t Pallieterke .
Een zeer beperkt aantal van de Oekraïense vluchtelingen in Vlaanderen geraakt via de VDAB aan werk. Dat blijkt uit cijfers die Vlaams Parlementslid Maaike De Vreese (N-VA) opvroeg.
Op dit moment verblijven er zo’n 50.000 Oekraïense vluchtelingen in België. De meerderheid daarvan – zo’n 30.000 mensen – verblijft in Vlaanderen. 13.000 Oekraïense vluchtelingen verblijven in Wallonië en 7.000 in Brussel. In Vlaanderen hebben 3.356 Oekraïense vluchtelingen zich aangemeld bij de VDAB. Bij het Waalse Forem en het Brusselse Actiris zijn er dat respectievelijk 1.255 en 1.323 vluchtelingen.
Van de 3.356 Oekraïense vluchtelingen die zich hebben aangemeld bij de VDAB hebben er 867 één of meerdere dagen gewerkt. 543 van hen zijn op dit moment nog aan het werk, voornamelijk in sectoren als zakelijke dienstverlening, horeca en toerisme. Via #werkplekvrij heeft VDAB bovendien meer dan 4.000 openstaande vacatures, voornamelijk voor schoonmaak- en onderhoudspersoneel.
Samengevat is nog geen vijfde van de Oekraïners die zich hebben aangemeld bij de VDAB aan de slag in Vlaanderen. Slechts 2,7 procent van de volwassen Oekraïense vluchtelingen is via de VDAB aan de slag. Belangrijke kanttekening is dat de cijfers alleen handelen over Oekraïners die via de VDAB naar werk begeleid werden. Zo is het mogelijk dat de vluchtelingen via andere kanalen aan het werk zijn. Ook in Franstalig België zijn de cijfers gelijkaardig. Via het Waalse Forem zijn bijvoorbeeld 170 Oekraïense vluchtelingen aan de slag.
Kennis van het Nederlands
“Nog geen vijfde van de Oekraïners die zich hebben aangemeld bij de VDAB, is voor langere tijd aan de slag in Vlaanderen”, reageert Vlaams Parlementslid Maaike De Vreese (N-VA), die de cijfers opvroeg. “Dat terwijl de vacatures talrijk zijn en veel bedrijven smeken om goede werkkrachten. Ik roep daarom de VDAB op om extra inspanningen te doen om hen te bereiken en te begeleiden naar werk. Het is belangrijk dat op termijn ook zij hun steentje bijdragen.”
Een grote hinderpaal in de zoektocht naar werk is de kennis van het Nederlands. 80 procent van de Oekraïense vluchtelingen heeft naar eigen zeggen geen kennis van de taal. De VDAB startte daarom opleidingsmodules Nederlands op. Tegelijkertijd roept N-VA op om steden en gemeenten meer te betrekking bij de activering van de vluchtelingen.
Hangmatbeleid
De Vlaams-nationalisten wijzen ook op de rol van de federale regering. Volgens de cijfers van de POD Maatschappelijke Integratie is aan 37.028 Oekraïners een equivalent leefloon toegekend. 56 procent daarvan – ruim 20.000 – werd toegekend in Vlaanderen. “De regering-De Croo heeft ervoor gekozen tijdelijk ontheemden onmiddellijk toegang te geven tot de sociale zekerheid en het bijbehorende leefloon”, zeggen De Vreese en haar partijgenoot, Kamerlid Theo Francken. “Ons voorstel om enkel te voorzien in bed, bad en brood én begeleiding werd in april weggestemd in de Kamer. De federale regering kiest hiermee voor een leefloon zonder enige voorwaarden en dus opnieuw voor een hangmatbeleid. Nu de oorlog in Oekraïne blijft duren, is het hoog tijd om de ommezwaai te maken en te kiezen voor activering en volwaardige zelfstandigheid. Daar heeft iedereen baat bij.”
Foto’s (c) Gazet van Hove.