door Wannes Neukermans in palnws.be .

N-VA-voorzitter Bart De Wever blikte zondag in De Zevende Dag terug op het Overlegcomité Energie. Hij noemde het “een hoogmis van het Belgische onvermogen en surrealisme”. Daarnaast had De Wever het over de desastreuse Belgische begrotingscijfers : volgens De Wever is België failliet. En dat Poetin de grote verantwoordelijke van deze energiecrisis is, klopt volgens hem ook niet : “Dit heeft Europa over zichzelf uitgeroepen, door haar eigen primaire energieproductie radicaal af te bouwen.”

“De Croo kan veel zeggen, maar hij kan niets doen”, is De Wever scherp voor de premier. “Er zijn geen reserves, er zijn geen buffers.” De energiecrisis van vandaag is niet volledig de schuld van de Russische inval in Oekraïne.

kerncentrale Doel – foto (c) Wikipedia

Verschil met VS

“Dit heeft Europa over zichzelf uitgeroepen, door haar eigen primaire energieproductie radicaal af te bouwen. De VS deden net het omgekeerde en zijn nu netto exporteur van olie en gas”, aldus De Wever. “Dit zijn de gevolgen van de groene dogmatiek : olie, gas, steenkool… Het mocht allemaal niet meer.”

En de ergst getroffen landen, Duitsland en België, schaften nog eens parallel hun kernenergie af. “Alle eigen bronnen van energie die we hadden, hebben we afgebouwd en we hebben ons afhankelijk gemaakt van Poetin”, verklaart de N-VA-voorzitter. Volgens De Wever waarschuwde de N-VA daar al jaren voor. “Misschien moeten mensen maar eens gaan stemmen voor die partijen.”

Na het Overlegcomité van woensdag was het al duidelijk dat onze binnenlandse politici nog weinig maatregelen konden nemen om de energiecrisis te bedwingen. Ook volgens De Wever zullen de krachtigste oplossingen van Europa moeten komen. Het voorstel van commissievoorzitter Ursula von der Leyen om de prijs van gas-gebonden energieproductie los te koppelen van de prijzen van hernieuwbare energie vindt hij een goede zaak.

“Er worden prachtige winsten gemaakt met hernieuwbare energie. Kerncentrales zijn cashkoeien en de miljarden spuiten Parijs binnen. De EU kan dat wijzigen door een rendabele prijs vast te leggen en alles wat daarboven valt af te romen”, aldus De Wever. “Dat zou voor ons land een injectie van vele miljarden euro’s betekenen. Ondertussen moeten wij nu wel als bedelaars naar Parijs trekken. Waar we ooit heel veel winst hadden kunnen maken, hebben we die troeven weggegeven.”

Bron : De Zevende Dag .

Foto’s (c) Gazet van Hove .