Liggen er bladeren op de stoep of goot voor je huis ? Raap ze dan op en gooi ze in de bladkorven die verspreid over de gemeente opgesteld staan.

Onze diensten starten op 14 oktober met het plaatsen van bladkorven.

Bomen in de straat zorgen voor een aangename leefomgeving. Maar tijdens de herfst verliezen deze bomen hun bladeren. Omdat je als burger niet zelf moet instaan voor de verwerking van de bladeren, plaatst de groendienst bladkorven. Zo willen we inwoners van straten met bomen aanmoedigen om de handen uit de mouwen te steken. Op die manier zorgen we samen voor een propere, aangename en veilige buurt.

Bladeren op een nat wegdek maken de baan gevaarlijk glad voor fietsers en voetgangers. Bovendien komen heel wat bladeren in de riolering terecht. Dat zorgt voor verstoppingen.

De gemeentelijke groendienst plaatst bladkorven op verschillende plaatsen waar er veel bomen staan op gemeentelijke grond en waar er voldoende plaats is om de toegankelijkheid voor iedereen – ook bij het plaatsen van een korf – te garanderen. Het aantal bladkorven is beperkt. Zo blijft de groendienst in staat om de bladkorven op regelmatige tijdstippen te ledigen.

De bladkorven zijn voorzien om er de bladeren van de straatbomen in aan te bieden. Je eigen bladafval kan je verwerken in je tuin : een laag bladeren tussen je planten is de beste bescherming tegen de vorst, een hoop bladeren is de ideale winterslaapplaats voor egels en insecten, en bladeren mogen in de compostbak. Tips over het gebruik ervan staan op www.natuurpunt.be/pagina/laat-bladeren-liggen en www.thuiscomposteren.be .

Enkel zuiver bladafval

Helaas moet men soms vaststellen dat deze korven ook gebruikt worden voor het dumpen van privé-tuinafval, afgebroken takken of ander afval. Dit is niet de bedoeling en kan soms zelfs de machines beschadigen waardoor de ophaling in het gedrang komt. Bij misbruik zijn onze diensten helaas genoodzaakt om de bladkorf te verwijderen.

Foto’s (c) Gazet van Hove.