door Anton Schelfaut in palnws.be .

Burny Bos, de producent van ‘Het Paard van Sinterklaas’, wil niet dat de prent nog wordt vertoond. In de succesvolle familiefilm komen immers Zwarte Pieten voor, maar Bos begrijpt nu naar eigen zeggen waarom veel mensen daar bezwaar tegen maken. MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez is niet opgezet met de beslissing om de Sinterklaasfilm niet meer te vertonen. Dat blijkt uit een tweet waarin hij de “ontsporingen van woke” aan de kaak stelt.

In ‘Het Paard van Sinterklaas’, een familiefilm uit 2005, probeert het Chinese meisje Winky Wong te begrijpen wie Sinterklaas is. Dat blijkt echter niet mee te vallen voor het meisje, dat recent met haar ouders naar Nederland emigreerde.

De 78-jarige producent van de film, Burny Bos, vindt het jammer dat ze toen Zwarte Pieten in de film hebben opgevoerd. “Daar hebben we niet goed over nagedacht”, geeft hij toe. “Ik snap nu waarom veel Nederlanders bezwaar maken tegen Zwarte Piet.”

Provocatie

De Nederlandse Publieke Omroep (NPO) stopte in 2019 al met het vertonen van de film. Tegelijkertijd voerde de NPO de officiële beleidsregel in om geen programma’s meer te maken of uit te zenden met zwart geschminkte pieten. “Ik vind dat heel verstandig, deze film moet nu niet meer vertoond worden”, oordeelt Bos. “Het is een rigoureus besluit, maar het is het enige juiste.”

Bos sluit echter niet uit dat ‘Het Paard van Sinterklaas’ over twintig jaar weer wel vertoond mag worden, weliswaar voorafgegaan door een disclaimer die de nodige duiding over Zwarte Piet verschaft. “Ik kan mij voorstellen dat de film juist door de Pieten van cultuurhistorische waarde kan zijn : als een les dat we van ver gekomen zijn”, besluit hij. “Maar om dat nu te doen, zou vooral een provocatie zijn voor mensen die terecht bezwaar maken tegen Zwarte Piet.”

Ontsporingen van woke

MR-voorzitter Georges-Louis Bouchez verzet zich op Twitter tegen de beslissing om de film niet meer te vertonen. “De ontsporingen van woke zorgen voor een samenleving met alleen nog dwaasheid en een eventueel schuldgevoel”, hekelt hij. “Laten we de tradities respecteren, de echte problemen oplossen. En stoppen met onze cultuur te vernietigen, ook in haar volkse aspecten.”

Foto’s (c) Gazet van Hove.