door Carl Deconinck in palnws.be .

Russische bezetters breken monument dat Holodomor herdenkt af in Marioepol
foto (c) Screenshot RIA Novosti

De door Rusland geïnstalleerde bezettingsregering in Marioepol heeft een gedenkteken ontmanteld dat is gewijd aan de slachtoffers van de Holodomor van 1932-1933 en politieke repressie. Het monument stond sinds 2004 in het centrum van de stad.

Het Russische staatspersbureau RIA Novosti deelde een video waarbij het granieten monument wordt ontmanteld en op een vrachtwagen werd geladen. Het graniet zal worden gerecycleerd en gebruikt worden in de bouw. “We ontmantelen geen gedenkteken, we ontmantelen een symbool van politieke desinformatie”, vertelde Yevgenia Krotova, die de lokale afdeling van een jongerenorganisatie leidt.

Artem Bobrovsky, een historicus aan de Donetsk National University, zei dat “het niet Oekraïne of de Donbas waren die het meest leden onder de hongersnood tussen 1932 en1933”. Het is natuurlijk lastig uit te maken welke misdaad en hongersnood het ergst was onder het communisme, omdat het er zoveel waren. Desalniettemin kan er moeilijk afbreuk gedaan worden aan het leed van de Holodomor.

slachtoffers van de Stalin-dictatuur

Communisme

Tussen 1932 en 1933 stierven miljoenen Oekraïners een hongerdood. Die werd systematisch voorbereid en uitgevoerd door de Sovjet-Unie onder leiding van Jozef Stalin. Op die manier wilde hij het ‘opstandige’ Oekraïense volk op de knieën krijgen om zo het communisme te kunnen implementeren en het land te russificeren. Deze misdaad tegen het Oekraïense volk staat bekend als de ‘Holodomor’, een samenvoeging van de Oekraïense woorden ‘holod’ (honger) en ‘moryty’ (ter dood brengen). Volgens historici vielen er 3 tot 4 miljoen Oekraïense slachtoffers.

De vernietiging van dit monument maakt deel uit van het beleid van de regering-Poetin dat gericht is op het voorkomen van kritiek op de misdaden van de Sovjetdictatuur, inclusief die gepleegd door het regime van Stalin.

Bron : Pravda Ukraine .