door Thierry Debels in ’t Pallieterke .

Voormalig commissaris van de Staatsveiligheid (VSSE) Christian Smets – bijgenaamd ‘Canard’ – is op 3 november overleden. Hij werd 78. Smets was toen al een tijdje ziek.

Smets voelde het einde aankomen en schreef een ‘testament’. Daar staan enkele explosieve zaken in. Smets is wel een spion geweest voor Albert Raes en deze laatste verklaarde dat het de taak is van een spion om te liegen. Staat dus de waarheid in dat testament of is het opnieuw een dwaalspoor ?

Smets : “Ik heb het van binnenuit (de VSSE dus) meegemaakt : golf 2 (van de Bende in 1985) heeft de staat niet gedestabiliseerd, alleen Delhaize. De CCC viel met hun ‘vriendelijke’ aanvallen de instellingen aan en het onaantastbare kapitalisme, en zaaide echt paniek (ik was het die dit dossier bij de Staatsveiligheid beheerde).”

Afpersing

“Voor Delhaize is racketeering (afpersing) geen piste, maar een feit, wat ik weet van een familielid dat zeer goed geplaatst is. Tegen de dwazen die zeggen ‘en ze (Delhaize) zeiden niets tegen het gerecht’ antwoord ik : moesten ze dan niet betalen, meer bloedbaden riskeren, andere onschuldige levens en duizenden laaggeschoolde mensen in de werkloosheid dwingen ? Iedereen heeft zijn eigen keuzes.” Smets schrijft ook dat de zaak nooit opgelost zal worden.

“Dat is het enige verhaal waarin ik echt geloof”, verklaarde David Van de Steen eind 2015 nog op een panelgesprek volgens Het Laatste Nieuws. “Net als mijn grootvader. De Bende pleegde aanslagen op filialen van Delhaize om de topmensen van de keten onder druk te zetten en te chanteren. Wat ons vermoeden versterkt, is de verkoop van een groot aantal Delhaize-aandelen naar Amerika, drie weken na de aanslag in Aalst. Als we over die piste vragen stellen aan de onderzoekscel in Charleroi, reageert die zenuwachtig en ontwijkend. Een keer werden we zelfs bijna uit de zaal gezet bij een vergadering met de onderzoekscel en de nabestaanden.” Van de Steen verloor beide ouders en zijn zus in Aalst.

Volgens de Bendecommissies werd die piste van afpersing of ‘racket’ evenwel onvoldoende onderzocht : “Van bij het begin werd het onderzoek georiënteerd alsof het om gewoon banditisme ging. Een aantal andere hypothesen werd a priori veronachtzaamd. Andere mogelijke hypothesen bestonden erin dat het om terrorisme, racketeering, internationale wapenhandel, drugverslaafden en anderen kon gaan. Al deze hypothesen zijn onvoldoende of in het geheel niet onderzocht.”

Parallelle boekhouding

Bendespeurder Willy Acke zat wel op dat spoor van ‘racket’. Acke werd geboren in Ieper op 9 augustus 1955. Substituut Acke leidde het onderzoek van 1985 tot 1990 in Dendermonde. In zijn notities staan concrete verwijzingen naar Delhaize en dan meer specifiek de geheime rekeningen van de supermarkt bij de Generale Bank. Acke werd ‘gezelfmoord’ op 19 december 1994. Acke : “Patriek De Baets (van de BOB) stuit in het dossier in 1984 bij de Generale Bank op een zwarte rekening van Delhaize. Blijkt een volledig parallelle boekhouding te zijn waar 30 miljard (frank) op staat.”

In de notities nog van Acke : “Prostituee (Nicole) Andrien heeft 7 bars aan Nord BXL in eigendom gehad. Had relatie met twee beheerders van Delhaize : Raymond Boon en Leclercq. Leclercq in 1982 uit België, naar VS. Zou haar 300.000 frank betaald hebben, maar dit moet meer zijn. Ook Boon betaalde. Afpersing ?”

Die bestuurders zijn Jacques le Clercq en Raymond Max Boon. Er wordt nog een ander proces-verbaal opgesteld, deze keer over die Delhaize-bestuurder Boon en zijn relatie met de prostituee Marie-France Remmerie bij wie men tijdens een huiszoeking voor aanzienlijke bedragen geld en juwelen vindt. Een geschenk van Boon. Delhaize communiceerde al dat de piste van racket of afpersing niet klopt.

foto’s (c) Gazet van Hove – cover : vestiging Delhaize in Boechout.