door Pieter Van Berkel in ’t Pallieterke .

Het woke-monster is al lang niet meer iets wat alleen autochtonen teistert. Ook de vrienden in de Belgische moslimgemeenschap worden ermee geconfronteerd. Maak kennis met de Brusselse moslimfeministen van ‘Imazi.Reine’.

Misschien doet de naam van het collectief een belletje rinkelen. In 2020 haalde Imazi.Reine de krantenkoppen toen ze een onlinebijeenkomst organiseerden waarbij geen witte (blanke, red.) heteromannen welkom waren. Het evenement was exclusief voor ‘queer women of colour’. De organisatie kreeg destijds steun van niemand minder dan Unia, de meest geliefde organisatie van ons land.

Transgender moslima’s

Vorige week kwamen ze opnieuw aan bod in De Standaard. “Wij komen op voor het recht op een eerlijkere lezing van de islam”, zegt hoofdpersoon Fatima-Zohra Ait El Maâti. “Een lezing die ook ruimte laat voor het recht op abortus en geloofsafvalligheid. Ik heb de mening van buitenstaanders niet nodig. Mijn hoofddoek is mijn zaak. Die dient niet om mijn lichaam te verbergen, maar om een eigen spirituele keuze te uiten.”

Ook de tradities binnen de moslimgemeenschap zijn niet veilig voor het woke-fenomeen, zo blijkt verder. “Ons collectief voert een strijd op twee fronten. Binnen de eigen geloofsgemeenschap zetten we ons af tegen een stereotiepe visie van sommige moslimmannen op vrouwen. Ook moslima’s die bijvoorbeeld transgender zijn, krijgen bij ons een plaats.”

transgender ???

Maar ook al wie “politiek rechts of islamofoob” is, is de vijand. “Wat we binnen de moslimgemeenschap als probleem aankaarten, wordt graag door hen opgepikt. Ze zien er een bevestiging in van hun opvatting dat de islam onderdrukkend is. Maar naar ons genuanceerde islamdiscours hebben ze geen oren. En al zeker niet naar onze strijd voor het dragen van de hoofddoek.”

foto’s (c) Gazet van Hove.